Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Egy nap Szkrjabinnal

2012. október 23. - _romanista

szkrjabin2.jpgA tegnapi brahmsi estén találtam a lenti videót - most hallgatom ötödjére. A Bartók rádió honlapján van egy hosszú írás Szkrjabinról: A hét zeneszerzője, ott van ez a Richter-idézet: "Szkrjabin nem az a zeneszerző, akit mindennapi kenyérként lehet fogyasztani, inkább mámorító likőr, amellyel néhanapján lerészegedik az ember, poétikus kábítószer, törékeny kristály."

Ha vannak testvérvárosok, akkor kellenek, hogy legyenek testvérbolygók is: az egyiken él Brahms, Tőle nem messze Szkrjabin. Egyszer egy badacsonyi borosgazda mesélte, hogy a nagyapja ismerte Egry Józsefet: minden délután együtt üldögéltek órákig a hegyoldalon, egyetlen szót sem szóltak, csak nézték a vizet.

Valahogy én is így képzelem Brahms és Szkrjabin barátságát: késő délután találkoznak odafönt, hosszan üldögélnek egyetlen szó nélkül, aztán mindketten hazamennek alkonyatkor.

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr474863939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tekasztorik.blog.hu 2012.10.23. 13:29:51

rendben van a cikk...mint mindig...
mélység és magasság
mámor
pillangószárnyú halál.

köszönöm.
süti beállítások módosítása