Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Debussy Muszorgszkijről

2012. január 22. - _romanista

Pár napja a a Muzsikáló reggelben Becze Szilvia egy idézetet olvasott fel; nagy köszönet a műsorvezetőnek, amiért az adás után elküldte!

"Egyedülvaló és az is marad, mert a művészete spontán, és minden merev szabálytól mentes. Még soha senki nem érzékeltetette ennyire a kifinomult érzékenységet ilyen kifinomult eszközökkel. Olyan ez, mint amikor egy kíváncsi vadember lépésről lépésre felfedezi érzelmei által a művészetet."

A bejegyzés írása közben jutott eszembe: Bánkövi Gyula mesélte egyszer, hogy Muszorgszkijt nagyon szerették a gyerekek; amikor gyerekes házban vendégeskedett, a gyerekek mindig rajta csüngtek.

Érdekes egyébként, hogy a Mindennapi klasszikusok Facebook oldalára akárhányszor Muszorgszkij darab kerül ki, az mindig nagyon népszerű. A választás ezúttal a teljes Egy kiállítás képei Richterrel:

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr493679966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2012.01.22. 12:53:39

Ahányszor csak műsoron van, elmegyünk a koncertre a gyerekkel. Tudom, hogy szentségtörés ilyet mondani, de egy gyereknek (sokszor a felnőtteknek is) unalmas tud lenni a komolyzene. Muszorgszkij soha. Legutóbb a MüPában a Kiállítás mellett az Éj a kopár hegyen is műsoron volt. A gyerek imádta (6 éves), én nemkülönben.

Igazi mesevilág, persze a "sötétebb" fajtából.

Measurer 2012.01.22. 15:05:33

Köszönjük Romanistának Muszorgszkijt és a Richter felvételt.

A Muszorgszkijok családfájukat 30 emberöltőre, a varég Rurikig vezették vissza. Vidéken töltött gyermekkora csodálatos lehetett, a nemesi hagyomány és a paraszti játszótársak népi világa későbbi zenei munkásságában meghatározóvá vált. Innét származhat önálló költői-irói vénája. A kis Modeszt franciául és németül - valamint zongorázni tanult. Szeretett improvizálni. Kiemelik az akkor már Oroszországban élő ir zeneszerző- zongorista John Field egyik koncertjének eljátszását, aki Chopinre is nagy hatással volt (noktürnök).

Persze kortársai - barátai is, ld. Rimszkij-Korzakov - szenvedtek ettől az öntörvényű- és egyre súlyosbodó alkoholizmussal, és egyéb neurológiai betegségekkel küzdő zsenitől.
Befejezetlen műveinek sora okozott és okoz fejtörést akkori és mai interpretátorainak, melyik változat a hiteles, hogyan adható elő?
Még az Ötök között is újitónak tartják, nem véletlen hogy a Muszorgszkij művekből készült rock és jazz feldolgozások is élvezetesek. .

Tessék, egy nem túl nagy igényű, de muzeális felvételeket is tartalmazó mp3 válogatás dalaiból, néhány - felejthető- "esztrád" feldolgozással együtt..
poiskm.ru/artist/32147-Musorgskiy

tekasztorik.blog.hu 2012.01.22. 16:12:24

Köszönöm szépen a hirtelen jött látogatást, elkezdem olvasni a blogodat, már csak a komolyzene iránti szeretetem miatt is :)
Tisztelettel:
a tékás :)
süti beállítások módosítása