Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Színezés és zongorazene

2011. december 04. - _romanista

P-nak

Az egész így kezdődött - egy korábbi bejegyzésben már megírtam:

"Mit szeretnél?" - kérdezem a gyerekemet: nemsokára négyéves kislány -, "menjek oda Hozzád rajzolni vagy maradjak itt?" "Maradj ott, rajzolok egyedül" - mondja. Maradok tehát a kanapén és elindítom nem is tudom, hogy hanyadszor a címben szereplő darabot:

Ülünk csöndben a kicsi lakásban, Ő rajzol, színes papírokat vagdos, az apró négyzeteket egy rajzlapra ragasztja. Egyszer csak megszólal - teljesen magától -, kicsit nekem, kicsit magának mondja: "Ez nagyon szép zene..."

Ez volt az első alkalom, hogy zongorazenét hallgattunk, idén februárban történt. Most hétvégén aztán megint így történt alakult. 

Megbeszéltük, hogy nem megyünk sehová; ülünk bent a jó meleg szobában, P. az ölemben, nagyon komolyan mondja: "Papa, Te mindig mondd meg, hogy milyen színű legyen, én meg kiszínezem..." Aztán egy idő múlva: "Most színezz Te, én meg megmondom, hogy milyenre..." Így üldögélünk két órán keresztül, néha azért lerakom, aztán megint az ölembe ül.

Meghallgatjuk a két- és háromszólamú invenciókat, szinte a teljes Goldberg-variációkat, aztán a Schubert impromptuket, közben kiszínezünk három vagy négy képet; Ő olykor fest és vagdos, meg ragasztgat.

Én meg abban reménykedem, hogy ha legközelebb megkérdezem majd, hogy mit hallgassunk rajzoláshoz, ugyanazt válaszolja majd, mint most hétvégén: zongorazenét.

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr133437439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

limola 2011.12.05. 13:20:45

Nagyon de nagyon szépen kezdődik.Csak tudni kell a gyerekkel "járni" tanulni.Ő tudja merre tart.Csak mellékesen mondom el:az egyik lányom úgy tanult meg olvasni még első osztály előtt, hogy kicsit-kicsit de oda hozogatta az asztalon fekvő napi lapot és meg kérdezte hogy az éppen őt érdeklő betű "az melyik".Mi meg mondtuk és egy idő után azon kaptuk magunkat hogy a gyerek olvas.Azt kérdeztem magamtól,mit fog csinálni az első osztályban?Mindent csinált .Énekelt,táncolt,verselt,teljes örömmel.

limola 2011.12.05. 13:53:28

....és természetesen sokat olvasott.A korához való könyveket vettem mindig néki.A felső tagozaton már jöttek a sikerek,merthogy szakkörökre járt ,azt is kedvtellése szerint.Nagyon sok irodalmi,színjátszó,éneklési siker élménye lett.Ez természetesen tovább vitte őt lelki gazdagságban ami kihatott arra is hogy jó tanuló lett.Most már be íratkozott a doktorira,miközben gyermeke van és dolgozik.
Sok sikert kívánok romanista apukának és kislányának!!!
süti beállítások módosítása