Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

A Beethoven-gyűrű visszautasítása - Friedrich Gulda élete - 3. rész

2011. január 31. - _romanista

A TOP10 lélekre ható zongoradarab után vissza Guldához!

1969-ben a Bécsi Zeneakadémia (Vienna Music Academy) a Beethoven-gyűrűre jelölte Guldát. Az átadó ünnepségen tartott beszéde és gyűrű azt követő visszautasítása Gulda egyik szándékosan kirobbantott botránya lett.  Szavai valóság sokkolták az Akadémia előjáróit: "Nem gondolom, hogy egy, a Bécsi Zeneakadémiához hasonló ultra-konzervatív intézmény fel van jogosítva arra, hogy egy olyan díjat adományozzon nekem, amely a zenetörténet egyik legnagyobb forradalmárának a nevét viseli." Majd a diákokhoz fordult: "Az Akadémia arra neveli Önöket, hogy a nagy zenei újító Beethoven igazán avatott előadói legyenek? Nem, sőt, éppen ellenkezőleg! Szófogadó és engedelmes zenei szolgákká, bólogatójánosokká kívánják Önöket tenni. Az az érzésem, hogy a Beethoven-gyűrűvel arra próbálnak rávenni, hogy nyilvánítsam ki az egyetértésemet az előzőekben említett siralmas állapotokkal - szentesítsem azokat -, holott ez pontosan Beethoven szellemiségének az elárulását jelenti. Gyarló ember vagyok, és mint oly sokakat, engem is megkísért az elcsábulás, azonban kategorikus nemet kell mondanom, ha ez olyan fontos dolgokat értint, mint a zenei nevelés."

Életrajzában - Mein ganzes Leben ist ein Skandal; Az egész életem egy botrány - különösen sok szó esik a különféle elismerések visszautasításáról és intézmények, szervezetek folyamatos megbotránkoztatásáról.

Eddig az idézetek és az életrajz ismertetése, a továbbiakban jöjjenek zenék:

1, ha már a Beethoven-gyűrűről volt szó, legyen az első egy Beethoven szonáta részlet:

2, Sajnos Beethoven V. zongoraversenyének 1966-os felvételét (Széll György és a Bécsi Filharmonikusok) nem lehet beágyazni, ezért a linkek:

Első tétel, első rész

Első tétel, második rész

Második tétel

Harmadik tétel. Megjegyzés: egy korábbi bejegyzésben pont ennek a zongoraversenynek pont ez a harmadik tétele került elő, ott Gulda karmester is egyben.

3, és végül egy Schubert darab, mivel 1797-ben a mai napon - 01-31-én - született:

Kapcsolódó linkek:

Friedrich Gulda élete - 1. rész

Friedrich Gulda élete - 2. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr702628410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

futura 2011.01.31. 23:37:13

A Gulda képhez egy apró szines
Évekkel ezelőtt egy bécsi rokonom, aki nagy rajongója volt a zongoraművésznek, arról is mesélt nekem, hogy a mama, Marie Aloysia Gulda, magyar származású volt.
Amit nem is volt nehéz elhinnem, mert Bécsben mindenki "valamilyen " származású.

_romanista 2011.02.01. 07:38:30

@futura: rákérdeztem Paul Guldánál, ez a válasz érkezett:
Her maiden name was Hungarian/slovenian: Suttay; but she was born in Vienna, like her father, Karl Suttay.
Her mother, FG's grandmother, was born Aloisia Lehner in Eisenstadt/Kismarton, around 1860.
So she was a hungarian subject at the time...
Azaz: Gulda anyai nagyanyja 1860 körül született Kismartonban: magyar állampolgár volt akkoriban.

maydayray 2011.02.01. 09:39:52

SkandAl, nem SkandEl, elütötted, gondolom.

_romanista 2011.02.01. 09:43:38

@maydayray: köszönöm, igazad van / volt!

bürger 2011.02.01. 10:37:02

Gulda azzal kompenzálta kicsit hiányos tudását, hogy folyamatosan botrányokat okozott.
Mostanában is vannak ilyen művészek.
K. mondta egyszer, hogy "mennél többet politizálok, annál rosszabbul zongorázok.

sallersanyi 2011.02.01. 11:13:25

@bürger: Egy kicsit erős fogalmazás, mindenesetre az utolsó Schubert videón feltűnően sok a futamokból kimaradó hang. Ez már (számomra) túl van azon a mértéken, ami ne zavarna a darab élvezetében.

Little Fluffy Cloud 2011.02.01. 13:13:02

@bürger:
Mostanában is vannak, sőt egyre többen, akik egyszerűen nem tudják értelmezni, ha gerinccel, jellemmel, tartással találkoznak, mert egyszerűen nincs meg hozzá az az alap pici valami, amit otthonról kellett volna hozni, és sehonnan máshonnan nem pótolható. Értetlenül állnak, félremagyarázzák a rejtélyes jelenséget. Kompenzálnak?
Az idézett mondatokból nekem sok minden lejön, csak az nem, hogy az idézett botrányt akart.

Behajtó70 2011.02.01. 14:00:08

Guldának csak részben volt igaza a fenti "lázadó" mondatokban, mert bár Beethoven valóban zenei forradalmárnak számít, ám Beethovent játszani már koránt sem forradalmi tevékenység. A diákoknak természetesen ismerni kell a műveket, azok hangulatát, keletkezésük körülményeit, csak így adhatók vissza az eredeti tónusok. E tekintetben a pontos zeneértés és játék elengedhetetlenül fontos. Ez nem konzervativizmus, bár nem is a legliberálisabb műértelmezés. Szerintem nem a Vienna Music Academy volt ultra-konzervatív, hanem Gulda lett ultra-liberális.

Ám a mesterműveket nem lehet, nem érdemes liberálisan kezelni, mert akkor azom már nem számítanak eredetinek.

Aki liberálisan kíván művészkedni, az írjon maga darabot, zeneművet, ne másét feszegesse!

alf (törölt) 2011.02.02. 09:15:10

@bürger: Szerencsére ez így, ebben a formában nem igaz. Gulda lázadását még a legortodoxabb "szomorúzenészek" sem tudták a tudása alapján negligálni. Olyan felkészültséggel és alapossággal állt színpadra, ment stúdióba, hogy a legkukacosabb korrepetitor sem tudott a "kákán csomót" találni.
@Behajtó70: A zene nem egy megmerevedett kinyilatkoztatás. Szerencsére. Mozart is előszeretettel játszotta el nagyon másképpen a már megírt darabokat. Az idő ugyanis halad. Megállíthatatlanul. És ma mást értünk egy adott fogalom alatt, mint 100-200-300 éve. Egyébként is, szeretném látni azt a felkent és önjelölt megmondó embert aki ott ült Beethoven mellett amikor mondjuk az Op. 109-es szonátát komponálta és játszotta, hogy aztán most megaszongya nekünk, hogy Héléne Grimaud vagy Schiff András a hitelesebb...:(
Sajnos éppen ez az érvelés az, amivel szemben Gulda nagyon helyesen "lázadozott".

bürger 2011.02.02. 18:20:45

@alf:
Kedves alf.
Kösz szakszerű válaszodat - ezt nem tudom megfellebbezni.
süti beállítások módosítása