Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

"Én vagyok a század második felének legkreatívabb bécsi zenésze..." Friedrich Gulda élete - 2. rész

2011. január 28. - _romanista

A fenti, önbizalomtól duzzadó kijelentés nem meglepő módon Friedrich Guldától származik, aki ezt azzal magyarázta, hogy szerzeményeiben az afroamerikai hatás - mint a múlt század legjelentősebb zenei eseménye - keveredik a Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert és Brahms fémjelezte klasszikus bécsi iskolával. (Itt érdemes megemlíteni, hogy Gulda szaxofonozni és dobolni is tanult.)

Az előző bejegyzéshez hasonlóan ezúttal sem "klasszikus" darabok kerülnek ki Vele, hanem saját szerzeményeiből válogattam. A művekhez a rövid ismertetőket Paul Gulda küldte, az első kettő magától Friedrich Guldától származik.

A saját szerzeményekkel kapcsolatban még egy megjegyzés: egy neve elhallgatását kérő zenetudós és zeneszerző ismerősöm mondta, hogy Guldát, mint zongoristát nem igazán szereti, azonban mint zeneszerzőt nagyon nagyra tartja.

Időrendi sorrendben az első az 1965-ben komponált Prelúdium és fúga.

"Technikai könnyedség a Prelúdiumban, kifinomult ellenpontozás a Fúgában - ez azonban valójában vegytiszta swing." (F. G.)

A második az 1967-es Sonatine, amelynek három tétele: 1. Entrée 2. Ballad 3. Shuffle. Csak emlékeztetőképpen: 1967-ben nyilatkozott úgy, hogy a továbbiakban csak és kizárólag jazz-t fog játszani.

"Az első tétel játékos szonáta formát ölt, míg a második eredetileg egy bécsi dialektusban előadott szerelmesdal (Du und I; Te és én). A zárótétel pedig blues és kortárs akkordok ötvözete." (F. G.)


A harmadik az 1969-es Szvit (Suite for Piano, E-Piano and Drums) harmadik tétele: Aria.

"Ez Friedrich Gulda tisztelgése Olaszország, a dallamok hazája előtt."

Végül Paul Gulda ajánlása nyomán kerül ki a lenti videó Placido Domingóval: az Aria feldolgozása. A szöveget maga Friedrich Gulda írta: "Nina, Nina carina - occhi celesti, faccia divina" - tükörfordításban: "Drága Nina - mennyei szemek, isteni arc..."

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr442621147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása