Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

A schuberti évszak beköszönte

2013. augusztus 28. - _romanista

Nyáron sokszor bűntudatom volt, hogy nincsen kedvem Schubert zongoraszonátáit hallgatni. Aztán a legnagyobb kánikulában egyszer csak bekopogtatott a schuberti évszak: a Bartókon egy hétvégi napon dél körül a B-dúr szonáta volt műsoron. Pár nappal később aztán megint a B-dúr szonáta került adásba - még mindig kánikula volt, de a schuberti évszak ismét jelezte, hogy hamarosan megérkezik.

Korábban volt már szó a brahmsi időjárásról és a schuberti térről itt a blogon; a schuberti évszak is hasonló: nem lehet pontos naphoz, dátumhoz kötni, csak érzi az ember, ha megérkezik. Idén nekem ezen a héten kedden jött el: fátyol ült reggel a kerten, és azt éreztem, hogy eljött az idő a zongoraszonáták hallgatásához.

Most úgy képzelem az őszt, hogy lesznek szomorkás és lélektágító séták a VII. kerültben, erdőkben és vidéken - Badacsonyban biztosan; lesz szüret is, lesznek esős napok, esős délutánok, és minden ilyen után Schubert szonátákat, meg Schubert zongoradarabokat fogok hallgatni: mintha egy varázsgömbbe tennénk az összes élményt, a varászgömb meg majd feloldja, szétporlasztja ezeket, és ezt a port permetezi szét a lélek összes titkos zugába...

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr975480993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakukk123 2013.08.28. 21:48:18

Sosem gondoltam rá, hogy Schubert, akit enyhén szólva nem kedvelek, adekvátabb válasz a világra, mint a Grand Macabre, de most elméláztam. Szóval őszintén gratulálok... :)

mundivagus 2013.08.29. 08:21:17

Soha nem gondoltam Schubert szonátáival kapcsolatban, hogy ennyire az ősz esszenciáját testesíthetik meg..
Köszönöm. Egy élmény volt ilyen szellemben hallgatni. :)

politikailagnemkorrekt 2013.08.29. 08:30:41

Örülök, amiért ilyen tartalmú blogot is írnak, és még ki is kerülhet címlapra. Hazamegyek, meghallgatom. Nekem amúgy Rachmanyinov a kora tavasz. Mondjuk március legeleje. Grat. a poszthoz.

die nadel 2013.08.29. 08:49:18

Végre egy normális blog a sok szemét mellett, köszönöm.
süti beállítások módosítása