Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Schubert, az angyal és a légies zenék

2013. április 19. - _romanista

A Mindennapi klasszikusok Égi meséi ismét folytatódnak:

schubert190.gifÉn úgy képzelem - és ezt a Szokolov koncerten, egészen pontosan az MVM Koncertek - A Zongora sorozat Szokolov estjén képzeltem először így: ott fent Schubert érzi magát a leginkább otthonosan. Úgy is érkezett meg 1828 novemberében, mintha mindig is oda lett volna elkötelezve, mintha mindig is oda föl vágyott volna.

És ha valaki újonnan érkezik, az az első, hogy Schubert körbevezeti őt ott fent. Schubert a levegőben lépked, az új érkező belé kapaszkodik - abban a pillanatban megszűnik a súlya létezni; lebegve sétálnak a súlytalan schuberti térben együtt.

A schuberti tér valami olyasmi, mint a brahmsi időjárás: "... és egyszer eljön majd az idő, amikor a Híradóban az időjárás-jelentésben ez hangzik el: '...kedves nézőink, holnap brahmsi időjárásra számítsanak...'; és mindenki tudni fogja, hogy ez nem csupán hőmérséklet kérdése, hanem a hőmérsékletnek, az illatoknak, a felhők színének és formájának, a reggel és az alkony hangulatának és az esőnek valami egészen különleges elegye..." A schuberti téret sem lehet definiálni, csak körülírni és érezni; egyszerre lehet valami nagyon-nagyon távol, és mégis egy karnyújtásra; a schuberti percekben és órákban minden hossz és térfogat képes megváltozni és átalakulni; egyetlen dolog biztos csupán: minden lebeg.

A Szokolov koncert első felében ez volt a műsor:

Schubert: Négy impromptu, D. 899
Schubert: Három zongoradarab, D. 946

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr365235561

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Рихтер играет Моцарта 2013.04.19. 23:51:04

Рихтер играет Моцарта   Szóval- zenéről baromi nehéz beszélni (főként egy magamfajta botcsinálta zenehallgatónak). Azt sem tudom, egyáltalán érdemes e. Aki nem fogékony az ilyesmire, annak lelkendezhetek napestig, hogy ez a morózus vénember ot...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása