Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Schubert f-moll fantázia

2012. október 19. - _romanista

gilels.jpgSchubert megunhatatlan, az f-moll fantázia is az. Amikor először rákerestem, ez az Emil Gilels - Elena Gilels-féle felvétel volt az első találat - sajnos nincsen meg egyben, csak két részben. Azóta sokszor meghallgatom, és mindig eszembe jut, amit egyszer Némethy Attila mondott a Muzsikáló délutánban az f-moll impromptu-ről: "Valami megfoghatatlanul szomorú van ebben a zenében (...) és maga az f-moll hangnem sem véletlen, persze, az f-mollban nagyon szomorú zenéket lehet írni."

Ennyi kiegészítés még hozzá: "Az első tétel expozíciójában felhangzó, szívhez szóló téma abba a beszédesen gyengéd dallamcsaládba tartozik, amely hagyományosan összefonódott az f-moll hangnemmel: példaképpen elég Pergolesi Nina című dalát, Mozart Figarójából Barbarina kavatináját, vagy Haydn f-moll variációinak témáját említenünk." (Hangversenykalauz)

Schubert f-moll fantázia, első rész:

Schubert f-moll fantázia, második rész:

Haydn f-moll variációk:

És végül a kavatina:

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr564857629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2012.10.19. 18:39:42

Szerintem nagyon jó választás volt Gilels & Gilels felvétel az f-moll fantáziára.
Még úgy is, hogy a drámai fortékon lett volna még mit picit dolgozniuk (így első hallás alapján)..
süti beállítások módosítása