Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Tisztítókúra

2012. április 08. - _romanista

Nemrég pár napra abbahagytam a Mindennapi klasszikusok Facebook oldalának szerkesztését, egyszerűen képtelen voltam zenét hallgatni; valami furcsa telítettség érzés volt az egész. Aztán persze rövid idő múlva ment újra minden, de akkor azt a pár napot rá kellett szánni a pihenésre.

Ezt csak azért írom le, mert újabban nagyon sokat hallgatom a Scarlatti szonátákat, és olyan érzésem van, hogy ezeket mindig - még a legszigorúbb böjt alatt is - lehet hallgatni. Mint a koplaló vagy az éhségsztrájkoló: víz nélkül nem lehet létezni; a sivatagban megtalált éhezőnek is először pár korty vizet szabad csak adni: pont ez a pár korty tiszta a víz a Scarlatti szonáták.

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr574370857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foeniculum 2012.04.08. 15:27:44

A "csend hangjaira" is szükség van időnként. Nálam is előfordul ilyen, egyszerűen minden zenei hang idegesít. Az is, ami egyébként a kedvenceim közé tartozik. És a legérdekesebb, hogy utána olyan zenékre is sokkal nyitottabbá tudok válni, ami előtte nem nyerte el tetszésemet :) Sőt, van hogy épp ilyenre vágyom.

Egyébként, ha a csendet kívánod hallgatni, a legjobb kimenni a természetbe (főleg most tavasszal) és beleszagolni a levegőbe, és belehallgatni a természet zajába. A legfelemelőbb, legnyugtatóbb zene mindennél :) A madarak dalolása, a rovarok zümmögése, a szél suttogása, a növények zizzenése.....

limola 2012.04.08. 16:17:12

Aki egész lényével hallgatja a zenét,azt nagyon is igénybe veszi a zenehallgatás.
Azért érezzük néha úgy hogy meg kell pihenni tőle.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.04.08. 17:18:31

Mindent meg lehet unni, legalábbis ideiglenesen. Munkába menet szinte minden nap barokk zenét hallgatok. De úgy havi 2-3 alkalommal képtelen vagyok rá, s akkor valami egész mást hallgatok - jellemzően hangoskönyvet.

samtelen 2012.04.08. 22:39:16

Nekem a Scarlatti szonátákról mindig az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című film jut eszembe, amiben az alábbi darab hangzik el
youtu.be/tSXBNTyMAbM
Csak ott azt hiszem, Szilasi Alex tolmácsolásában.

Az ideiglenes zenei telítettség-érzést amúgy én is teljesen meg tudom érteni.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.04.09. 11:14:07

Nincs értelme a zenének a csend nélkül. A szakadatlan zene nem más, mint zaj.

alf (törölt) 2012.05.15. 22:32:37

Rám is egészen más hatással van a zene, ha néhány nap kikapcsolódás - vagy akár nagyon intenzív és aktív távollét - után ülök le hallgatni. Ahogy a zenén belül a dinamika az egyik legmeghatározóbb (azaz a hangok közti csend minél kontrasztosabb) úgy az életünkben is nagy szükség van rá!
A mai világ egyik legnagyobb hazugsága, hogy mindig és mindenkor aktívnak kell lenni, nem hagy helyet az elmélkedésnek.
süti beállítások módosítása