Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Borogyin, Szvetlanov, Muszorgszkij, Rimszkij-Korszakov és Krúdy

2011. november 12. - _romanista

Tegnap Borogyin évforduló volt: 1833-ban november 12-én született. Az évfordulóhoz kerestem zenéket a Mindennapi klasszikusok blog Facebook oldalára, ekkor találtam meg a lenti zenét - Közép-Ázsia pusztáin - Szvetlenovval:

Szvetlanovról eszembe jutott a Café Momus cikke, illetve annak egy részlete: "Habitusa, temperamentuma, megjelenése korántsem közvetítette egy európai entellektüel alakját. Londoni közönsége, mely nem mindennapi odaadással szerette, valamiféle borzongató, titokzatos 'ázsiai vadságot' látott benne, Rimszkij-Korszakov- és Muszorgszkij-koncertjeiben pedig egy különös, keleti-orientális izgalom fűszerét kereste."

És ha már a cikkben felmerült Muszorgszkij és Rimszkij-Korszakov neve, kerüljön ki egy-egy az Ő műveikből is, természetesen Szvetlanovval.

Muszorgszkij: Hajnal a Moszkva folyó felett:

Rimszkij-Korszakov: a Cári menyasszony című opera nyitánya:

Aztán amikor ezeket a zenéket meghallgattam - mindegyiket egymás után többször -, eszembe jutott, hogy egyszer olvastam Krúdyról: valaki azt írta róla, hogy úgy utazta be az egész világot, úgy írt valósághűen messzi, idegen tájakról, hogy életében lényegében nem hagyta el Magyarországot.

A zene a felnőttek meséje.

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr13372911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petru 2011.11.14. 05:33:08

A cimhez: igen, es egyeseknel meg tobb.

andzsin 2011.11.14. 07:23:51

Ez tök jó ez a blog. Ezt kéne reklámozni a VV helyett:) Én is csak azért találtam meg, mert kint volt az indexen...
Ami a posztot illeti, az oroszok tudtak valamit. Van valami a zenéjükben, ami megfoghatatlan és nem hasonlítható a nyugati szerzőkhöz. Hátha valaki tudja...

foeniculum 2011.11.14. 10:16:02

@andzsin: azt hiszem bloggazda lelke most örül :)
Az ilyen megnyilvánulásokért érdemes írni a blogot :)

Egyébként, ha figyelsz, kinn szokott lenni főoldalon máskor, több alkalommal is, csak sajnos viszonylag rövid ideig. Ha tetszett a bejegyzés olvass vissza, sőt időnként a hozzászólások között is folyik éles vita, pl. az orosz zeneszerzőket is elemeztük már, mert valóban tudnak valamit, ami jobban megérinti az ember lelkét. Sőt figyeld meg, orosz zeneszerző zenéjét legszebben orosz előadóművész tudja átadni a hallgatónak :)

andzsin 2011.11.14. 10:45:37

Hát ez tuti. Ahogy Bartókot is mi játsszuk a legjobban:) Sőt megkockáztatom: Lisztet is:)

Ja egyébként respect a blogért. Ezentúl rendszeresen látogató leszek:)

petru 2011.11.16. 04:35:01

Ez is jo :-) az ember kommental valamit, erre megvaltozik az amit kommentalt, es a komment most egy tokeletes baromsag, koze sincs semmihez.
süti beállítások módosítása