Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Csajkovszkij az ihletről és az inspirációról

2011. november 08. - _romanista

Az utolsó Csajkovszkij-bejegyzés, legalábbis egy ideig:

"'Dolgozni mindig kell - írja - a becsületes művésznek nem szabad ölbetett kézzel üldögélnie, azzal az ürüggyel, hogy késik az ihlet. Ha csak várnánk az inspirációra s nem igyekeznénk találkozni vele, úgy igen könnyen ellustulnánk, apatikussá válhatnánk...' (...) Szigorú életrendet tartott: délig komponált, utána pár órára sétára indult, s közben fejben tovább szőtte kompozícióját, vacsoráig feldolgozta benyomásait az íróasztal mellett, estéit levélírásra, zongorázásra, vagy színielőadások látogatására használta fel. Épp ezért említette sajnálkozva, hogy Mihail Glinka, az orosz klasszikus zene megalapítója, akiért annyira rajongott, nem ismerte a munka művészetét, hanem mint a semmittevésben nevelt orosz nemesség fia, csak műkedvelőként komponálgatott, amikor nem akadt jobb dolga..."

Az idézet forrása az előző bejegyzéshez hasonlóan: Richard Petzoldt: Pjotr Csajkovszkij (1840-1893) élete képekben című könyve.

Egy Csajkovszkij-részlet:

És egy Glinka noktürn - csodaszép, nagyon érdemes meghallgatni:

Erről a Glinka darabról több információ itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr383364361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foeniculum 2011.11.09. 19:27:33

Nem értettem, miért Rahmanyinov képe látható Csajkovszkij zenéje alatt.... Hát, mert ő játszik a zongorán :) Pontosabban a leírás szerint egy Bösendorferen!

petru 2011.11.11. 06:03:58

Haaat igen, szvsz dolgozhatott volna meg komolyabban. Sose bocsatom meg neki azt a fercmunkat.
Egy magaban zsenialis es ket magaban kivalo muvet osszefercelni egy D-dur hegeduversenynek, eszem megall.
süti beállítások módosítása