Mindennapi klasszikusok

1978-ban a mai napon - 05-01-én - hunyt el Hacsaturján

Ezt a bejegyzést - sok más bejegyzéshez hasonlóan - tnsnames.ora-nak köszönhetjük. Nemrég ugyanis az alábbi email érkezett:

"Nem muszáj, de ha gondolod, Hacsaturján-évforduló kapcsán. Hacsaturján arról nevezetes nagyon, hogy ő dirigálja legjobban saját műveit.

Ezek az én videóim:

1, Az Onedin-család főcímzenéje. Konkréten ez a felvétel szólt alatta: 

2, Személyes kedvencem, ebben a formában nem közismert. Óriásit szól, szvsz!

3, A híres Kardtánc

4, A híres rövid, kedves, vidám Lezginka

Nagy köszönet az email-ért és a videókért!

5 Hozzászólás
Címkék: hacsaturján

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr742870234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2011.05.01. 22:24:56

:o)))

Meghallgatva a felvételeket, kevés ékesebb példát találni a "szerzői felvétel"-ekre - szerző tolmácsolja a szerzőt magát: ami btw egyáltalán nem triviális, hiszen nem elég tudni mit rejt a zene önönmagában, azt felszínre is kell tudni hozni, meg is kell mutatni. Azaz a szerzőknek nincs könnyű dolguk, és hasalnak is olykor saját műveik felvételeinél... ;)

Nem vagyok zenész, de bennem él egy illuzió, hogy a zenekari zenészeknek sem mindegy, ha a szerző áll a karmesteri pulpitusnál (most elsősorban a "hallgatható" kortárs zenére fókuszálva). Az valahogy, egyszeri, megismételhetetlen vagy legalábbis nehezen ismételhető, kortárs és mégis történelmi pillanat, élmény. A tisztelet, a megbecsülés, nonverbális kommunikáció egy magasabb fokának lehetősége.

Hihetetlen mi minden fülnek kedves hangélmény jön át a recsegő LP-n keresztül.

foeniculum 2011.05.02. 09:51:45

@tnsnames.ora:
Köszönet a megosztásért :)
Egyik kedvenc zeném :)
Ezt valóban élmény hallgatni... pedig szerintem nem triviális, hogy szerző saját művének ennyire jó előadója is egyben. Ha csak a költészetre gondolok is, nem sok költő tudja úgy előadni saját versét, mint némely színész. Pedig saját gondolatot közölni azt hinnénk a legkönnyebb.

De ilyen pompásan, érzékien mással még nem hallottam megszólalni a Spartacus Adagióját.... csodaszép az a felvétel. Ha az ember becsukja a szemét, látni véli a táncot hozzá, és átélheti az érzéseket is.

foeniculum 2011.05.09. 15:38:36

@tnsnames.ora:
Azrét tudod, elkeserítő, hogy ezt a gyönyörűséges zenét úgy kell ajánlani, hogy az "Onedin család főcímzenéje".....

foeniculum 2011.05.09. 15:40:43

Születésnapja is még ebben a hónapban lesz :)
Ahhoz pedig ezt ajánlanám majdan, szintén fenséges:
www.youtube.com/watch?v=CJQJOs7ax0I&feature=autoplay&list=PL77DE377FB96C3C88&index=6&playnext=18

_romanista 2011.05.10. 13:32:19

@foeniculum: Azrét tudod, elkeserítő, hogy ezt a gyönyörűséges zenét úgy kell ajánlani, hogy az "Onedin család főcímzenéje".....
ezzel remek ötletet adtál egy következő bejegyzéshez.
ha minden jól megy, ma este / holnap de. kikerül majd.