Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Asszociációk - Rubinsteinről még egyszer

2010. december 21. - _romanista

Blogot írni nagyon szórakoztató dolog. A bejegyzés első lépése: általában hétvégén megnézem, hogy a következő héten milyen évfordulók - születés, halálozás, bemutató - lesznek. A fontosabbakhoz képeket, videókat és tartalmakat keresek - általában több cikkbe, bejegyzésbe is beleolvasok, rengeteg zenét meghallgatok, és aztán hagyom, hogy a képek, a zenék és a friss olvasmányélmények gondolatokat, emlékeket hozzanak elő. A bejegyzés írásának napjáig - és persze még íráskor is - ezek folyamatosan áramlanak; amit korábban fontosnak tartottam, elvetem, helyettük újak jönnek: valójában ez egy folyamatos gondolat és asszociáció hömpölygés.

Ebből a szempontból eddig az egyik, ha nem a legizgalmasabb téma Arthur Rubinstein volt. Rengeteg érzés, gondolat jött el a kutatómunka során, de kettő állandóan jelen volt Vele kapcsolatban.

Jó pár évvel ezelőtt olvastam egy interjút Szilágyi Jánossal, aki egyszer látta Rubinsteint egy repülőtéren szivarozni várakozás közben: számára Ő volt a megtestesült harmónia.

Szinte minden fellelhető cikk említést tesz Rubinstein nőcsábász és bonviván voltáról; jeligéje a "nők, bor és zene" volt az alábbi megoszlásban: nyolcvan százalék a nőké, a maradék húsz százalékon osztozott a bor és a zene.

A másik, folyamatosan jelen lévő gondolat pedig egy könyvrészlet; szinte minden elolvasott írás után ehhez az Ulickaja idézethez tértem vissza:

"Világéletemben erősen foglalkoztatott a személyes szabadság témája. Számomra mindig ez tűnt a legfőbb jónak. Lehetséges, hogy hosszú életem során sikerült néhány lépést tennem a szabadság irányába, de egyvalamivel biztosan nem sikerült dűlőre jutnom, egyvalamitől nem tudtam szabadulni - a származásomtól. Mindig zsidó maradtam. A zsidóság lerázhatatlan és autoriter, átkozott púp és gyönyörű adomány, gondolkodásmódot és logikát diktál az embernek, gúzsba köt és beburkol. Visszavonhatatlan, mint az ember neme." (Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács)

A fenti képen Rubinstein jeruzsálemi síremléke látható, ahol végső akaratának megfelelően a hamvait őrzik. További képekkez ide kattints!

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr732531367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2011.01.02. 19:25:55

Itt alapvetően offtopik, de nem tudom hova jól betenni. Azért tettem ide, mert ez még nem karácsonyi, de (időben legközelebbi) zongorista poszt. (És persze nyugodtan törölhető, pláne, ha blogposzt tudna születni, és természetesen ha érdekes/érdemes a megvitatásra)

Mit szóltok a friss hírhez (művészi vonatkozásban csak persze: a médiatörvény megvitatására vannak egyéb topikok...)?!

index.hu/kultur/media/2011/01/02/magyarorszagot_biralo_olvasoi_levelet_kozolt_a_washington_post/

Schiff arról írt, hogy Putyin Oroszországa nem EU-tag, Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországa viszont igen. Szerinte az EU nem csak üzleti és kereskedelmi szervezet, hanem a közös európai értékeket is képviseli, ennek fényében pedig kérdés, hogy Magyarország kész-e, érdemes-e arra, hogy átvegye a soros elnökséget.

"A legutóbbi hírek valóban aggasztóak. A toleranciaszint rendkívül alacsony. Rasszizmus, romák diszkriminálása, antiszemitizmus, idegengyűlölet, sovinizmus és reakciós naocianlizmus - ezek a tünetek nagyon riasztóak. Olyan emlékeket idéznek, amelyekről azt reméltük, hogy régen feledésbe merültek. Sok ember meg van rémülve" – áll a Washington Post által közölt levélben.

Schiff írása szerint a sokkoló események láncolatában a legutóbbi médiatörvény csak az utolsó láncszem. "Az EU-elnökség megtiszteltetés és felelősség. Az EU-nak és az Egyesült Államoknak rajta kell tartania a szemét Magyarországon" – írta Schiff András, aki azzal zárta a levelét, hogy "oltalmaznunk és tiszteletben kell tartanunk közös értékeinket".
süti beállítások módosítása