Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Beethoven és Schubert

2010. május 22. - _romanista

Nem is gondoltuk, hogy egy jó tíz évvel ezelőtt vásárolt antikvár könyv milyen jó szolgálatot tesz majd e blog írásakor. A könyv 1927-ben jelent meg Beethoven élete és művei címmel, a mű szerzője Papp Viktor.

Egy rövid részletet hadd tegyünk közre: ez Beethoven és Schubert kapcsolatáról szól, e bejegyzéssel búcsúzunk átmenetileg Schuberttől, illetve ezzel vezetjük be a Beethoven hétvégét.

„Schubertet is ismerte Beethoven. Mikor nagy betegségében Schindler, a jó barát, a mester némi szórakoztatásáról akart gondoskodni, összeszedte Schubertnek vagy hatvan dalát, – jórészt kéziratban – s elvitte Beethovennek. A nagy mester addig csak öt dalát ismerte a nagy költőnek s mikor meglátta a hatalmas gyűjteményt, igen csodálkozott ezen a termékenységen: mikor pedig mondták neki, hogy Schubert már vagy ötszáz dalt írt, – alig akarta elhinni. Szeretettel forgatta a kótákat, sokszor órák hosszat foglalkozott velük, nagyon tetszett neki Iphigenia monológ-ja, A mindenható, A fiatal apáca, A szép molnárlány dalciklus stb. s fellelkesülve, többször mondotta:

– Schubertben igazán isteni szikra lakozik! Ha ezeket a jó szövegeket én kaptam volna, én is megzenésítettem volna.

Beethoven a dalokból annyira megkedvelte Schubertet, hogy zongoraszerzeményeit és operáit is meg akarta ismerni, de ebben halálos betegsége már megakadályozta.

Schubert a mestert halálos ágyán meglátogatta. Schindler vezette őt Beethovenhez s mikor jelentették neki, hogy Schindler és Schubert van itt, öröm futotta át szenvedő arcát s azt mondta:

– Először Schubert jőjjön..."

És hogy zene nélkül ez a poszt se kerüljön ki: A mormotás fiú dala 

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr152022349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása