Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

A Fesztiválzenekar és Lalo Freiburgban

2012. február 07. - _romanista

Gaborba újabb élménybeszámolót küldött, ezúttal Freiburgból, fogadjátok sok szeretettel:

A Budapesti Fesztivál Zenekar turnéjának egyik állomásán Freiburgban járt. A 215.000 lakosú várost nem csak a nagyon szép óvárosa miatt érdemes felkeresni, mivel a várostól nincs messze a Duna forrás sem, ahol József Attila folyamhoz írt versének egy részlete is olvasható. Ugyan a város lakossága csak tizede Budapestének, de Koncertterme méreteiben és modernségében is vetekszik a MÜPÁ-val.

Brahms Tragikus nyitányával kezdődött az este, de az egyébként kiváló mű ezúttal valóban csak nyitánya volt annak a csodának, amit Lalo Spanyol Szimfóniája jelentett. A cím több szempontból is félrevezető. Egyrészt Lalo ugyan spanyol származású volt, de már Franciaországban született. A szimfónia is csak a cím elemének és nem műfajnak tekinthető, mert valójában egy hegedűversenyről van szó. És nem mellesleg 5 tételből áll, amelyek közül a 4. lassú.

A szólót az ifjú, de méltán elismert Renaud Capucon játszotta (akinek testvére, Gautier cselló játékos). Nagyszerű volt az összhang a BFZ és a szólista között. A YouTube természetesen nem adhatja vissza az élő koncert varázsát, de érdemes belehallgatni a felvételbe ahol Anne-Sophie von Mutter a szólista. Egészen magával ragadó mű, ahol a felfokozott érzelmek csak az 5. tételre csillapodnak le némileg, és ér valóban révbe a zene az előző tételek viharai után.

A szólista ráadása - a koncerten zongorakíséret nélkül volt hallható:

A koncert második felében Rimsky-Korsakov Seherezádéja volt. Ezt a művet jól ismertem, de koncerten először hallgathattam meg. Arra csak most figyeltem fel, hogy mennyire kiváló ez a mű a komoly zenével ismerkedő gyermekeknek, hiszen szinte minden hangszer játszik rövidebb vagy hosszabb szólót, így az ifjú koncertlátogatók egy zenemű alatt megfigyelhetik a hangzásbeli különbségeket. Fischer Iván ezúttal a hárfát emelte ki, jobb keze mellé a színpad elejére helyezve a hangszert.

Végül, Fischer Iván újabb üdvözlete a blog olvasóinak:

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr774074332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2012.02.07. 15:56:48

Ott voltál?
Szétsárgulok azonnal!

_romanista 2012.02.07. 16:14:18

@az igazi medwe: nem én, Gaborba - lásd a poszt első mondatát

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2012.02.08. 13:18:23

@_romanista: igenigen, neki címeztem az előző beszólást, de nem is ez a fontos! :-)

Gaborba 2012.02.08. 16:37:58

@az igazi medwe:
Akkor valaszolok.
Igen ott voltam es nagyon elveztem a koncertet. A bejegyzesbol persze valoszinuleg rajottel, hogy valoszinuleg kevesbe ertek a zenehez mint a blog olvasoinak tobbsege.
süti beállítások módosítása