Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Egy hétvége Schuberttel és Rossini Mózesével

2013. szeptember 04. - _romanista

R.-nak, sok mindenért

A schuberti évszak első hétvégéjét teljes mértékben Schubert uralta. Esküvő szombat délután a C-dúr kvintett lassú tételével, este az esküvő után a Zenei pillanatok és a c-moll szonáta hallgatása az egyik leggyengédebb zenei élményként, másnap délben az autóban egy véletlenül elkapott Halál és a lányka elejétől a végéig egy hosszabb autóúton.

Vasárnap este aztán egy rövid időre megszakadt a schuberti lánc - a Dohány utcai zsinagógában a Zsidó Nyári Fesztivál keretében Rossini Mózes című operájának ősbemutatója, hogy aztán utána megint vissza lehessen térni Schuberthez: ezúttal a c-moll és az A-dúr szonátákhoz.

"Beethovent érteni az élet egyik fő boldogsága." - mondta Liszt. Én mélyen irigylem azokat akik tudnak Schubertet játszani, és akik máshogyan is eligazodnak benne, akik máshogyan is értik. Laikusként egy lombkoronát látok a szonátákban, amely minden szabálytalanságuk, minden kinövésük ellenére mégis szabályos, és egységes. Egyszer egy rosszul látó ismerősömnek az orvos azt tanácsolta, hogy pihentesse a szemét, és nézzen sokáig távolba: valami hasonló élmény a Schubert szonátákat hallgatni, és közben a schuberti lombkoronákat nézni - minden alkalommal egyre közelebbről...

Jövő kedden megint megszakad a schuberti lánc, és megint operával: a MÜPÁ-ban a Boleyn Anna kerül színre Edita Gruberovával. De addig is itt vannak, és utána is itt lesznek a schuberti lombkoronák...

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr925494230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása