Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Pierre Cosso a szappanoperák Mozartja

2012. január 24. - _romanista

Ma valamiért eszembe jutott a Házibuli 2. zenéje - először magyarul, Soltész Rezsővel -, aztán megnéztem a YouTube-on az eredetit - rossz leírni, de azért ez jobb...

A klip után eszembe jutott, hogy Pierre Cosso - aki egyébként tavaly volt 50 éves, és négy gyermek apukája -, szerepelt a nyolcvanas években egy filmsorozatban Bonnie Biancóval, és volt egy betétdal: Stay. Íme:

Hogy miért ezek a dalok? Valószínűleg azért, amit a Füveskönyv ír: A szívek összetörnek, "De pontosan úgy, mint a dalokban, melyeket a kávéházi chansonénekesnők énekelnek."

És hogy miért kerül ez ki ide a klasszikus blogra? Azért, mert szerintem Mozart pontosan így nézte a nőket, miközben nekik zongorázott, mint ahogyan Pierre Cosso néz Bonnie Biancora. És valószínűleg a zongaraversenyek megrendelői pontosan ilyen áhitattal néztek vissza Wolfgangra. (A Your eyes és Sophie Marceau - az örök Vic - nem szorul indoklásra)

Márainak meg megint igaza van: a szívügyek pontosan ilyen egyszerűek.

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr813745001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2012.01.25. 03:12:29

Pierre Cosso, a Fakarava atollon, Francia Polinéziában él családjával, nem messze Tahititől, Nusa Dua hajójukon, elvonulva a világtól.
Tavaly decemberben született a legkisebb Cosso, Noa.

Yoss 2012.01.25. 08:33:57

A net szerint nem négy gyermek apja, hanem egy négyévesé. Azóta születhetett a fentebb említett második..

foeniculum 2012.01.25. 09:44:49

Azért ez a "szappanopera" kifejezés kicsit erős szerintem.... vagy csak nekem, mert egy olyan korszak sorozatait jellemzed ezzel a kifejezéssel, amikor még talán szólt is valamiről, és nem csak egy műteremben felvett túljátszott, valóban a reklámok kedvéért készült selejt volt....

Három francia sorozatban szerepelt anno, amiről én tudok:
Megperszelt szívek; a folytatása: Héléne szemei; és Szerelmek Saint Tropez-ban.
Utóbbit én nagyon szerettem. :)
A Házibuli pedig kultfilm.... ifjúkorom fontos tényezője. Meg nem mondom miért, talán, mert valóban európai, és gondolatvilága közelebb állt hozzánk, de sokkal többet tudott adni, mint bármelyik amerikai tinifilm. Még, ha az okkori itthoni világ másabb volt is, közelebb állt hozzánk. Pierre szemei pedig valóban....;)
Bár megvallom Mozartot nem tudom így elképzelni (lehet, sajnos bezavar Forman filmje, aki valami teljesen másképp mutatta meg a mestert....)

foeniculum 2012.01.25. 10:31:15

Ami pedig Rezsőről eszembe jutott, arról akár külön blogbejegyzést is lehetne írni :)
Anno a 60-as-80-as évek között rengeteg külföldi dalt, slágert lehetett magyar előadókkal, magyarul hallani, úgy, hogy sokáig nem is tudtam, hogy nem eredeti magyar.... legtöbbet talán olasz dalokat vettek át.
Emlékszem, amikor először szembesültem Korda György Gyöngéden című dalának eredetijével, sőt, amikor megtudtam (ez ugyanis még később volt), hogy a Keresztapa betétdala... nagy csalódást éreztem :))))
Vagy egy másik, "fontos" dal, Konc Zsuzsával az Ahogy lesz úgy lesz.... sem eredeti magyar. Pedig még be is lett tiltva állítólag nálunk....
www.youtube.com/watch?v=J3WSIM0OrJ4

És az eredeti(?):
www.youtube.com/watch?v=xZbKHDPPrrc

Úgyhogy Rezső élelmes volt, mert kapott néhány óriási slágert, amit mindenki kedvelt, és az sem volt baj, hogy ő énekli :)))
süti beállítások módosítása