Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Beethoven III. zongoraversenye a ma 70 éves Maurizio Pollinivel

2012. január 05. - _romanista

A blogra korábban felkerült már a IV. és az V. zongoraverseny is, ma felkerül a III. Egy rövid ismertető Papp Viktor: Beethoven élete és művei című könyvéből:

"A III. zongoraverseny (c-moll) remekbe készült. Döblinben született, a vidék természeti szépségeinek hatása alatt. Ezerszínű minden tétele, largo-ja mint maga a ragyogó, tavaszi égbolt. Beethoven nagyon szerette játszani ezt a versenyművét. A zongorarészt sokáig le sem írta, hanem a zenekari szólamokból olvasta. Mulatságosan mondja el egyik kótaforgatója, hogy adta elő Beethoven 1803-ban ezt a művét: 'Uram, irgalmazz! _ csupa üres lap volt előttem, itt-ott némelyik sorban valami macskakaparás, amit a mester talán tudott olvasni, de nekem nem voltak érthetőbbek az egyiptomi hieroglifáknál.'"

Maurizio Pollini ma 70 éves, Isten éltesse!

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr43520891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

limola 2012.01.05. 11:36:59

Itt fogy el a szó,mikor már csak annyit szoktam mondani hogy:nem normálisan jó!!

Measurer 2012.01.05. 16:00:23

Pollini széles repertoráját, amelynek kiemelkedő részét képezik a Beethoven zongorversenyek Claudio Abbadoval, a követekezőkkel indokolta:
1. a zongorairodalom mérhetetlen és rendkivül nagy
2. A zongora függetlenséget ad. Változó és váratlan aspektusok. Jóllehet ütőhangszer, mágikusan kitartott és éneklő hangokra képes. Chopinnél vagy Debussinél emberi hang, Beethovennél zenekari fenség. Minden nap mással kisérletezhetsz.
.
süti beállítások módosítása