Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Mahler, a terapeuta. Élménybeszámoló Mahler V. szimfóniájáról.

2012. szeptember 16. - _romanista

A különbség aközött, hogy Mahlert CD-ről vagy élőben hallgatjuk, olyasmi, mint meghallgatni egy élménybeszámolót egy vadvízi evezésről vagy ténylegesen átélni azt. Talán a beszámoló meghallgatása is megmozgatja a pulzust, a vérnyomást és az idegrendszert, az evezés élménye azonban biztosan.

Amikor a Budapesti Mahler Ünnep előadásai előtt többször meghallgattam az V. szimfóniát, a benyomásaimat így összegeztem: Mahler, a szövevényes. És azért buja is, és mintha lenne benne egy csepp neurózis is... Aztán az előadások - szeptember 6-án és 7-én is elmentem a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyére - ennél sokkal, de sokkal mélyebb élményt adtak, mindkét alkalommal lényegében ugyanazt.

Ülök a MÜPA erkélyén, és eddig soha nem tapasztalt testi tüneteket okoz a zene. Szinte az egész testet átjárja; nagyon mélyen lévő, talán el is temetett dolgokat emel a felszínre - főleg a harmadik tétel -; mint egy eke masírozik át egymás után többször a gyomron, mellkason, a háton, egészen mély régiókban.

mahler.jpgÉs egyszer csak azt veszem észre, hogy egyre többször nézek fel a színpad fölé kifeszített Mahler portréra: mintha segítséget kérnék és várnék Tőle, de a finom arc nem mozdul, rezzenéstelenül és türelmesen néz, talán csak egy csésze teát kavargat egy félhomályos szobában. És a  szempár megértően bátorít: szakadjon csak fel minden, bátran jöjjenek fel a legvadabb, legképtelenebb gondolatok, képek, fantáziák, összefüggések.

Aztán egyszer csak, nyolcvan perc után véget ér a beszélgetés, pont addig húzza, pont addig kínoz, amennyit még el lehet viselni. És azóta újra és újra Mahlert kell hallgatni; reggel ébredés után, este elalvás előtt, délután, mindig. És a finom arc továbbra sem mozdul: Mahler, a terapeuta rezzenéstelenül és türelmesen vár, miközben a lélek legmélyebb, legtitkosabb zugaiba nyer bebocsájtást...

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr814779091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.I.J. 2012.09.16. 09:21:36

Részlet Bernstein: "MAHLER: ELJÖTT AZ Ő IDEJE" című cikkéből:
"Mahler szívszaggató kettős arculata abból áll, hogy ezen félelem-üldözte képekkel a lélek képei állnak szemben. Ez Mahler 'anima'-ja, ami minden más képét is körüllengi. Fájdalmas fényerővel rendelkező sugárként mutatja meg, milyen lehetne a világ. A sötét kétség kegyetlenül leláncolja a lélek nyugalma iránti égő vágyat, hogy az bizony soha nem lesz elérhető. Ez a zene nyilvánvalóan hallhatóvá teszi: erőszak, érzelmi túltengés, a kiváltságosak hiúsága, a hősködők kicsinyessége, a hozzánk közeledők nyugtalanító zajongása annál gyötrőbb, mert az elveszített ártatlanság emlékeinek kíséretében jelenik meg, fájdalmas sóvárgással a fiatalkori álmok után, a tüzes ég utáni vággyal, a megváltás nemes igerétével, és valamilyen Nirvána keserédes csábításával, és mindezek kartávolságon kívül esnek. Tehát Mahler izzó életszeretete és az éppen ezt az életet elutasító érzése közötti vitáról van szó, a menny utáni szenvedélyes vágyakozás és a halálfélelem közöttiről."

Pong 2012.09.16. 15:09:25

Végre 1 darab magyar nyelvü cikk kedvenc Mahler szinfóniám és dögöljön meg mindenki aki "élőben" látta, itt bezzeg csak hülye Wagner napok vannak.

lilamagnólia 2012.09.23. 14:29:01

Kedves romanista,ez imádni való ahogy elmondtad.

lilamagnólia 2012.09.23. 14:34:56

@G.I.J.: Köszi az idézett szöveget.Nagyon szeretem mikor így mondják el a zenét ahogy Bernstein írta.

G.I.J. 2012.09.25. 09:41:01

Kedves "lilamagnólia"!
Bizony jó lenne, ha megjelenne az a kötet, amiben ilyen és ehhez hasonló remek szövegek vannak Bernsteintől. De pillanatnyilag nem akarnak ilyen dolgokkal foglalkozni a kiadók....:-((
süti beállítások módosítása