Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Schubert B-dúr szonátájáról újra

2012. augusztus 26. - _romanista

A B-dúr szonátával egyszerűen nem lehet betelni. Például tegnap este is üldögéltem valahol, és amíg várakoztam, a telefonomon rákerestem, és találtam a jakobikoncert.hu-n egy műsorismertetőt. Valamiért csak az utolsó két tételről szóló részt olvastam el, az első kettőét átugrottam.

Megint eszembe jutott A kis gyufaárus lány meséje, aztán éjszaka, mikor sétáltam haza, jött a gondolat, hogy ez a két tétel tulajdonképpen a lélek szabad lebegése, miután test és lélek elváltak egymástól a második tételben. Az első tétel pedig - és ez talán kicsit erőltetett gondolat, nem tudom -, valami olyasmi, mint a felkészülés az elmúlásra. Egyet nem tudok: a negyedik tétel végén vajon a lélek beköltözik-e egy új testbe vagy sem? És ilyenkor, mikor ez véget ér, újra meg kell hallgatnom az egészet az elejéről - és ez így megy már lassan egy éve..

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr144732627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.I.J. 2012.08.28. 09:54:53

"Mert a művészetben nem csupán kellemes vagy hasznos játékokkal van dolgunk, hanem... az igazság kifejtésével."
Hegel
süti beállítások módosítása