Mindennapi klasszikusok

1808. december 22.: Beethoven IV. zongaraversenyének bemutatója Bécsben

Bár 1807-ben volt már egy házikoncert Franz Joseph von Lobkowicz otthonában, az első nyilvános előadásra 1808. december 22-én került sor Bécsben a Theater an der Wienben, ahol a zongoraverseny mellett - a szólót maga Beethoven játszotta -, bemutatták a szerző vezényletével az ötödik és hatodik szimfóniát is.

"A mű egyik különlegessége, hogy a kor gyakorlatától eltérően a szólóhangszer szólal meg benne először, a másik pedig az Orfeusz-legendával hírbe hozott lassú tétel. Először Liszt Ferenc mutatott rá a hasonlóságra e tétel és Gluck Orfeusz és Euridiké című operájának azon jelenete között, amelyben Orfeusz énekével lecsitítja a fúriákat, hogy beléphessen az alvilágba és visszahozhassa a szerelmét. (Egy amerikai zenetörténész szerint nemcsak a középső, hanem a zongoraverseny mindhárom tétele kapcsolatban van az Orfeusz-történettel.) A sötét színű vonósok kérlelhetetlen keménységgel szólalnak meg, s erre kontrasztként a zongora magányos, panaszos hangja felel – ismét Kovács János szavaival – 'szinte már az emberi beszéd hanglejtésével: indulatszavakkal, szótagokkal, mondatfoszlányokkal; Beethoven deklamáló hangszeres dallamai itt állnak össze először egységes drámai jelenetté'. A tétel végére a vonósok mintha megszelídültek volna a zongora 'énekétől', s ezután szünet nélkül következik a ritmust előtérbe helyező finálé." (forrás: müpapédia)

Íme, ez a bizonyos lassú tétel:

És a teljes negyedik zongoraverseny, szintén Clara Haskillal:

1 Hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr773481513

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jézuska és Télapó 2011.12.23. 16:17:17

... igaz történet nyomán ... írta: Gáspári Marianna  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

limola 2011.12.22. 13:37:16

Nekem el áll a lélegzetem.Míg hallgatom ezt a darabot ilyen csodálatos előadásban.Elvisz egy másik dimenzióba amihez nagyon kevés a szó hogy magyarázzuk.Csak annyit,hogy számomra Haskil hozza Beethoven nőies lelkületét és ez által is lenyűgöző azonosulni mint a szerzővel, mint az előadóval.Szinte döbbenetes!
süti beállítások módosítása