Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Hrabal, macskák és Schubert

2011. október 30. - _romanista

Van egy könyv a macskákról, amelyben van egy Hrabal idézet, nem tudom pontosan idézni, de az a lényeg, hogy Hrabal aznap nem megy sehová, egész nap a macskáival lesz.

Ha én nem megyek sehová, csak otthon vagyok és nem kell semmit csinálnom, akkor elég gyakran a hétcédés Horowitz gyűjteményből hallgatom valamelyiket. Legszívesebben azt a lemezt, amelyen Schuberttől a B-dúr szonáta, Schumanntól pedig a Gyermekjelenetek találhatóak.

Korábban a Brahms opus 118-as hat zongoradarabról azt írtam, hogy nekem ezek a legszemélyesebb zenéim, a Schubert szonáta pedig a legotthonosabb - igazi vasárnap délutáni zene: lehet közben pakolni, a jövő heti teendőket összeírni, és persze el is lehet szenderedni rajta.

És amikor még szintén nagyon jó hallgatni: korán reggel, ébredéskor; a B-dúr szonáta a lelket szellőzteti reggelenként az éjszaka és az álmok után.

A YouTube-on elég sok zongoristával elérhető a teljes mű, nekem legjobban a Fischer Annie-féle tetszik - sajnos Horowitzcal nem találtam meg.

Az én sorrendemben a második Tatjana Nikolajeva: https://www.youtube.com/watch?v=DjsMtOTobMw&feature=related

A többi nem igazán tetszik:

Az Arrau-féle: https://www.youtube.com/watch?v=R1lJqD82R8k&feature=related

Richterrel: https://www.youtube.com/watch?v=ZbJtHzaFpBQ&feature=related

Pollini felvétele: https://www.youtube.com/watch?v=v9yhIrw_cgM

És végül egy írás Csengery Kristóftól Horowitzról, benne a B-dúr szonáta: http://mozgovilag.com/?p=4329

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr743340751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása