Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Sosztakovics: Szvit két zongorára Op. 6 (1922)

2010. május 31. - _romanista

A mai nap orosz zeneszerzők és Haydn jegyében telt. Még vasárnap este kerestünk a kicsit szomorkás, esős hangulathoz valamilyen kifejező zenét, amikor is újra rátaláltunk Muszorgszkij Hajnal a Moszkva folyó felett című művére. Este lévén nem lett volna stílszerű ezt megosztani a Facebookon, viszont alig vártuk a reggelt, hogy ezt megtehessük.

Utána délelőtt jött az előző poszt a Búcsú szimfónia fináléjával, majd Prokofjev Klasszikus szimfóniája, délután egy Haydn trió első tétele, végül este egy ritka Rachmanyinov noktürn - ez utóbbi három mű csak a Facebook rajongói oldalra került ki.  

A Rachmanyinov darab után a kiváncsiság vezette a kezemet: magam sem tudom megmondani, hogy miért jutott eszembe, hogy Sosztakovics noktürnt keressek.

Amit találtam, az viszont egyszerűen lenyűgözött, ezért hadd osszam meg a címben szereplő mű mind a négy tételét, a harmadik az említett noktürn.

A mű 1922-ben keletkezett, mikor is Sosztakovics megkezdte tanulmányait a szentpétervári konzervatóriumban. 

Az első tétel:

 

A második tétel:

 

A harmadik tétel:

 

A negyedik tétel:

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr412046175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása