Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Brahms opus 118-as A-dúr intermezzója

2012. május 22. - _romanista

Amikor múlt héten betöltötte második születésnapját a blog, azon gondolkoztam, hogy legyen-e ünnepi poszt: visszatekintés az elmúlt két évre - végül nem lett.

Ez a bejegyzés most mégis valamilyen visszatekintés: nagyon jó volt időről időre visszatérni Brahms opus 118-as Hat zongoradarabjához és újra meghallgatni ezeket, főleg a második, A-dúr intermezzót. Jó volt felfedezni különböző előadókkal, de talán a legjobb volt megtalálni ezt a Radu Lupu-féle felvételt:

A blog hagyományainak megfelelően ennek a zenének vasárnap kéne kikerülnie: igazi vasárnap délutáni zene. Amiért most kerül ki, az a szomorkás esős időjárás: mintha Brahms zongoradarabjai az álmos, kicsit szomorkás napok védőszentjei lennének...

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr934531317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilamagnólia 2012.05.22. 15:32:00

Radu Lupu a nagy kedvencem!Utólag elárulom,nekem is május 18 a szülinapom.Milyen szép véletlen.Ezt a posztot utólagos szülinapi ajándéknak tekintem.Köszönöm!:))

Measurer 2012.05.23. 01:49:45

Hálás köszönet.
Megnéztem a reagálásokat is, ilyeneket írtak róla:
"...az első hangjegytől kezdve Brahmsot halljuk, és nem egy interpretációt. ".
"Számomra a legnagyobb Brahms-előadó - gyönyörű hangzás, poétika, a képzelőerőre támaszkodik és hű a leírtakhoz."
"Ez a legjobb előadása a műnek, amit hallottam. Nagyon nehéz interpretálni, a legtöbb zongorista túl sok vagy túl kevés rubátót használ, de Lupu jól eltalálja. Jó érzék, tempó, frazeálás, mindez a zene tökéletes megértésével."

tnsnames.ora 2012.05.23. 07:49:33

@Measurer:

"...az első hangjegytől kezdve Brahmsot halljuk, és nem egy interpretációt. ".

Nagyon erős mondat. Nem biztos, hogy mindenki pozitívnak is veszi, de szerintem a legnagyobb dicséretek közül való, amit egy zenész csak megkaphat. És én is valami hasonlót érzek Lupu-t meghallgatva:

Mad Mind 2012.05.23. 09:08:56

@lilamagnólia:
Ne már. Más is született május 18-án? :D
Boldog szülinapot neked is.
süti beállítások módosítása