Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Május 22-én folytatódik a BMC-ben a Mindennapi klasszikusok oldal zenetörténeti előadás-sorozata

2014. május 07. - _romanista

VÁLTOZÁS AZ EREDETI PROGRAMHOZ KÉPEST: AZ ELŐADÁST MÁJUS 23-ÁN RENDEZZÜK MEG 17:30-TÓL!

Az előadó ismét Mácsai János zenetörténész lesz, az előadás pedig kivételesen nem kapcsolódik koncerthez. Az előadás címe: A Kilencedik.

"Beethoven remekműve messze több, mint egy szimfónia. Fogalom, jelkép, üzenet. Oly jelentőségteljes, és oly ellentmondásos az utóélete, mint egyetlen más zeneműnek, sőt egyáltalán műalkotásnak sem. Keletkezése óta számtalan politikus és rendszer használta fel, megszámlálhatatlan ünnepség kísérőzenéje volt, himnusz lett belőle, szignál és kaputelefon-dallam. Vajon ártatlan-e ebben Beethoven? Vajon milyen valójában ez a szimfónia?"

Az előadás 17:30-kor kezdődik a BMC-ben, és várhatóan 19:00-ig tart majd.

A belépés ingyenes - ezentúl minden ilyen rendezvény belépő nélkül látogatható.

Alsvang Beethoven című könyvében találtam:

"Eltelt néhány év, és Beethoven szenvedélyes ábrándja valóságos harci célkitűzéssé lett. Huszonkét évvel a nagy művész és humanista halála után felharsant a Kommunista Kiáltvány, s az egész világon megmutatta a harc igazi útját. Alkotói, Marx és Engels, Beethoven műveit a hősi forradalmi művészet legmagasabb rendű megnyilatkozásainak tartották.

A Nagy Októberi Forradalom létrehozta - elsőként - azt a tömeg-hallgatóságot, amelyről Beethoven még csak álmodhatott, de amelynek már tulajdonképpen büszke szimfóniáit írta. Nálunk gyakran felcsendülnek örömhimnuszának hangjai, s az új, általa nem ismert nemzedék elragadtatással hallgatja e hangokat."

(...)

1936. december 5-ének történelmi napján, amikor a Szovjetunió népeinek képviselői elfogadták és megerősítették az Alkotmányt, a Moszkvai Nagyszínházban a Szovjetunió legkiválóbbjai - a Szovjetek 8. rendkívüli össz-szövetségi kongresszusán részvevő küldöttek - Beethoven IX. szimfóniájának zárótételét: a felszabadult emberiség himnuszát hallgatták."

Itt pedig egy 1942-es részlet, Hitler születésnapi koncertjéről:

Az est Facebook event linkje: https://www.facebook.com/events/822536297774245/ - sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt - gyertek, mert ez is nagyon izgalmas lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr546128170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása