Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

220 éve hunyt el Wolfgang Amadeus Mozart. Hárfára és fuvolára írt versenyműve az egyik legszebb alkotása

2011. december 05. - _romanista

Az egyik kedvencem Mozarttól a hárfára és fuvolára írt C-dúr versenymű. (K 299.)  Ezt a művet jó sok évvel ezelőtt láttam a Zeneakadémián, a karmester Kobajasi Kenicsiró volt. Az orgonaülésen ültem, szinte egy vonalban a hárfával - nagyon nagy élmény volt így látni és hallani a darabot. Valamiért Karácsony előtt szeretem hallgatni, ezért is ezt teszem most ki a blogra az évfordulóhoz kapcsolódóan - szerintem igazi adventi zene.

Elég sok írás található az interneten erről a darabról, én ezekből csak két részletet szeretnénk ide beszúrni:

"A mű 1778. áprilisában keletkezett. Mozart ekkor Párizsban járt. Pártfogója, Grimm báró közbenjárása nyomán Guines herceg házában fogadta a fiatal muzsikust. Mozart levelében elragadtatással ír arról, hogy milyen hasonlíthatatlanul szépen fuvolázott a herceg, leánya pedig milyen nagyszerűen hárfázott. A látogatás azzal végződött, hogy a herceg versenyművet rendelt Mozartnál a maga és leánya számára." (forrás: wikipédia)

"A C-dúr fuvola-hárfaversenyt gyakran éri vád a Mozart-irodalomban amiatt, hogy túlságosan keresi a megrendelő kegyét – az alkotás kárára. Kétségtelen, hogy a mű szerkezeti komplexitását, harmóniakezelésének mélyértelműségét tekintve aligha vetekedhet az 1780-as évek nagy billentyűs concertóival." (forrás: mr3-bartok.hu)

Itt is sikerült megtalálni a teljes művet egy videón:

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr1003438624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása