Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

1980-ban a mai napon - 12-08-án - halt meg John Lennon

2010. december 08. - _romanista

Illetve ez így nem igaz: nem meghalt, hanem lelőtték. Ha most elkezdem összeszedegetni, hogy mit jelent(ett) nekem John Lennon, az egyik első gondolatom, de talán nyugodtan mondhatom, hogy az alapélmény Vele kapcsolatban: nekem Ő maga az értelmetlen halál. De haladjunk inkább időrendi sorrendben, hiszen nem ez a bizonyos 1980-as decemberi éjszaka volt az első találkozásom Lennonnal.

Ha jól emlékszem, ötéves lehettem, amikor először hallotam annak a bizonyos piros dupla album első lemezének az A oldalát. Sokáig szigorúan csak ezt hallgattam, mert akkor még a többi hárommal egyszerűen nem tudtam mit kezdeni, a kék albumról nem is beszélve.

A Please, please me, a From me to you és a She loves you voltak a kedvenc számaim. A From me to you első sorát - "If there is anything that you want" - én valahogyan így értettem: if dö zene ting tet ju vant. Zene - ezt valahogyan természetesnek gondoltam, de a többit nem értettem. Így tudtam meg, hogy a magyar nyelven kívül létezik más nyelv is: ez volt az én első valódi Beatles-élményem.

 

Aztán pár évvel később megtudtam, hogy John Lennon meghalt - akkor a többiek mind éltek még -, és lényegében ezzel egy időben megkaptam Anyáméktől Koltay Gábor John Lennon című könyvét.

Egyszerűen nem tudtam mit kezdeni az első pár oldallal, nem tudtam feldolgozni - a többi nem is érdekelt, csak a dalszövegek -, talán több százszor is elolvastam annak a bizonyos decemberi napnak a történetét: aláírás Chapmannek a Dakota ház előtt, munka a stúdióban, majd a lövések késő este. Nyilván azért is olvastam el ennyiszer, mert abban reménykedtem, hogy egyszer máshogyan ér véget: heroikus küzdelem után sikerül újraéleszteni és életben tartani. (Nagyapám temetésen gondoltam végig arra, hogy egyszer csak kilép a fák mögül, és nevetve közli, hogy az egész csak vicc volt, és menjünk haza...)

Ebben az időben lett nekem Lennon egyenlő a Beatles-szel. Az értelmetlen halál mellett kénytelen voltam megismerni és elfogadni az őrült fogalmát is, illetve ehhez nekem mind a mai napig valami Chapmanhez nagyon hasonló arc társul: kövér és puha fej, szemüveg, stb...

Aztán - megint csak évekkel később - elkezdtem azon gondolkozni, hogy valaki egy ilyen gyönyörű nőt hogyan képes lecserélni egy szerintem sokkal kevésbé szépre...

Közben azért történt más is, például a mai napig a kellett volna szerkezetet innen tudom, ebből a dalból tanultam meg, és mind a mai napig ehhez kötöm:

 

Idővel aztán el tudtam fogadni azt a szerintem sokkal kevésbé szép nőt - megbarátkozni soha nem tudtam Vele, még akkor sem, ha ezt a számot hallom - a számomra legkedvesebb Lennon dal:

https://www.youtube.com/watch?v=PaLfDnShEn0 - az eredeti klippet nem lehet beágyazni, csak ezt:

 

A korai évek zenéje és az szólókarrier közötti Beatles-ből egyetlen dal - csak hogy ez se maradjon ki. Nem tudom megmondani, hogy miért, egyszerűen ez ugrik be elsőnek:

 

Végül: ha egyetlen dalt kéne választanom, amely nekem a legjobban kifejezni John Lennont, én a Twist and shout lenti verzióját választanám - nem is Beatles dal egyébként - a konferálás, az első harminc másodperc gesztusai, az arcjáték és a jellegzetes mosoly miatt:

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr872500593

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: John Lennon halála 2010.12.08. 11:01:59

Amikor 1980. december nyolcadikán, hétfő este tizenegy óra körül a New York City-béli Dakota-ház előtt egy Mark David Chapman nevű, 25 éves, zavart agyú fiatalember egymás után ötször meghúzza 38-as kaliberű revolvere elsütőbillentyűjét és ezzel kiolt...

Trackback: John Lennon (1940-1980) autogramjai 2010.12.08. 10:33:20

30 évvel ezelőtt a mai napon gyilkolta meg Mark D. Chapman a Beatles együttes alapítóját, a legendát: John Lennont. Az évforduló alkalmából klubalapítónk, Kolozs András írását közöljük, mely eredetiben a Grafológia c. folyóirat 2010. november-dece...

Trackback: New York, szeretlek 2010.12.08. 10:26:03

 Ritkán teszek nyilvánosan szerelmi vallomást, de ezúttal kivételes állapotba kerültem egy filmtől, így nem titkolhatom tovább az érzelmeimet.   A film címe azonos a poszt címével, amennyire tudom, Magyarországon sajnos sose forgalmazták, pe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foeniculum 2010.12.08. 09:25:00

A cikk tetszik, az élményed, emlékeid Lennonról... egy valami viszont mindig kiborít:
a gyilkos végül valóban elérte célját!
Anno úgy emlékszem, amikor megkérdezték tőle, miért tette, azt mondta, hogy fönnmaradjon a neve az utókornak. És az utókor van olyan naiv, hogy valóban megjegyzi, és időről-időre ismételgeti..... Én soha sehol le nem írnám, ki nem mondanám.... csak annyit "Lennon gyilkosa"

redzsihemond 2010.12.08. 09:35:58

Hehe, én is annak a dalnak a szövegéből tanultam meg a "kellett volna" szerkezetet! :D
Imádom a Beatlest, Lennont, McCarntney-t, a zenéjüket, ezen nőttem fel!
Örök kedvencek, a legnagyobbak!

mostmar_kicsit_unom 2010.12.08. 09:38:15

sajnálom az öreget. bár a mondásai nagy része mostani füllel már túl hippisek, azért akadnak ma is aktuálisak.
és egy kis értelmezési segítség. valakit lelőnek = meghal. az egyik az ok, a másik az okozat. jelentésük nem ellentétes. ha balesetben hal meg, betegségben, vagy végelgyengülésben, akkor értelmezhető lenne az első mondat. így teljesen értelmetlen.
"nem meghalt, hanem lelőtték" - ha nem meghalt, hanem lelőtték, akkor él? nyilvánvalóan nem.

foeniculum 2010.12.08. 09:51:18

@mostmar_kicsit_unom:
Igazad van :)
Sőt egyértelmű, de talán itt, most megbocsátható, ez a másképp értelmezés, ugyanis szerintem tisztán érthető, hogy mit akart vele kifejezni. Sőt, a posztban benne is van, a nagypapával kapcsolatos résznél olvasható a hasonlat. (inkább azt jelenti, hogy erőszakkal vették el tőle az életét)

Különben pedig mondhatni meghalt, de tovább él velünk a szívünkben, a dalaiban... ;)

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.12.08. 09:55:38

Ki érti a Beatlest?

A szövegeik nem jobbak, mint bármely más dalszöveg, az akkordmenetek primitívek, a kórus néha a hamiskás, a tempó ingadozik. Ezer jobb zenész volt abban az időben.

Mégis mindenki dúdolja. Én is.

MetálFater (törölt) 2010.12.08. 09:58:21

@Bárzongorista:

Hasonló a véleményem.
Azzal a különbséggel, hogy én nem dúdolom.
Kimondottan rühellem mind a zenéjüket, mind pedig a körülöttük történt és a mai napig tartó felhajtást.

mostmar_kicsit_unom 2010.12.08. 10:02:05

valószínűleg tartom, hogy a titkuk a saját korukban az volt, hogy iszonyúan újdonságnak számított a zenéjük. amennyire tudom.
én nem vagyok értük annyira oda, de nem is utálom őket. a zenéjük jópofa, de kevés számomra igazán érdekes dalt tudnék felsorolni tőlük.

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.12.08. 10:17:11

@MetálFater:

Szerintem jók. Ha az ember tizenéves, akkor nagyon. Most már régóta nem bírom őket meghallgatni, de kamaszkoromban nagyon szerettem és ezt nem lehet ignorálni.

xenuka 2010.12.08. 10:25:13

A Beatles felvételekhez 30 középiskolás lányt felbéreltek, hogy sikítozzon.

Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu Wa Za Banga (törölt 2010.12.08. 10:26:05

Lennon gyilkosát megkérdezi a riporter:
- és miért lőtte le Lennont?
- Lennon volt? - kérdi megdöbbenten a gyilkos.
- én azt hittem, hogy Lenin.

nyomasek 2010.12.08. 10:48:07

Az idő, az emlékek furcsa dologok. A zenéhez fűződő viszonyunkat, melódiákat változtattak meg, szerintem a fülünket is egy kicsit. Ezeket az élményeket, behatásokat utólag nehéz, lehetetlen elválasztani, a milett volna ha nincsenek, értelmetlen felvetés. Meghatározóak voltak, utólag lehet mondani, hogy valakinek tetszenek ezek a melódiák, valakinek pedig nem, de mindenképp óriási ez az élményhalmaz ami irányatotta, terelte a zenei kultúrát oda ahol ma található, amivé lett. És ezt nem csak a dalok feldolgozásainak millióira értem, attól ez az örökség sokkal nagyobb.

Taxman 2010.12.08. 11:01:17

Szomorú, nagyon szomorú. És itt most elsősorban a kommentek egy jelentős részére gondolok.
A Beatles nem csak akkor jó, ha az ember tizenéves. Én 41 vagyok. Könyörgöm, hallgassátok végig a Rubber Soultól Let it be-ig terjedő munkásságukat. És ne csak a Yesterday, She Loves You alapján ítéljétek meg őket.
A szerzőnek: McCartney legalább annyira egyenlő a Beatlesszel mint Lennon. Halj meg és nagy leszel.

bájgúnár 2010.12.08. 11:02:11

Lennonról nekem a fiatalságom a beat korszak kezdete a szerelem ,háború elleni tiltakozás,és egy világ erkölcsi,szellemi megváltozása jut eszembe.
Ha beveszem a kavingtonomat talán másis eszembe jut.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.12.08. 11:06:31

Nyugodjék békében...

És az összeesküvés-elméleteket kedvelőknek itt egy kis összeállítás a halálával kapcsolatos konteókról:

konteo.blog.hu/2009/10/12/john_lennon_halala

LongJohnHolmes 2010.12.08. 11:15:40

@MetálFater: Te még a rocknál tartasz mindig, így megértem a hozzáállásodat. Akkoriban én sem szerettem őket sem az ABBA-t, sem a Boney-M -et. Mivel a rockot szerettük a haverokkal, Nazareth és társait. Így blama lett volna, ha mondjuk az ABBA-t is szeretjük mellé.
Aztán jött az új kor, hozzáfértünk más anyagokhoz is, mint az az egy bakelitlemez és kiderült, hogy a Nazareth képtelen 2x ugyanúgy eljátszani egy számot. Az ABBA vagy a Beatles pedig fantáziadús hangszereléssel játszotta a számaikat, ami szintén szép és jobb is, mint eszetlen gitártépés.
Groteszk, de Lennon halálával lett teljes a sztori, ha életben marad, akkor sem lett volna már Beatles többet vagy ha lett volna az nem ugyanaz.
"-És, hogy jutottak Amerikába?
Grönlandnál balra fordultunk"

Kivlov 2010.12.08. 11:17:58

R.I.P.
nagyon nagy figura volt...

Kilgore Trout 2010.12.08. 11:18:00

A Sgt.Pepper lemezük vagy a "White" album tükrözi igazán a zenei fejlődésüket. Persze aki csak a sláger rádióból ismeri a silávjút, (megjegyzem az is zseniális a maga korában elhelyezve), az fikázhatja, hogy primitív akkordmenet meg hamiskás vokál. Mondjuk akkor az ilyen ember hallgassa meg a fehér albumról pl. a Blackbird-ot vagy a Glass oniont. Üdv.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2010.12.08. 11:21:10

@Bárzongorista: Ha zenész vagy, akkor hallhatod, hogy a legtöbb Beatles-szám nem a szokásos verze-bridge-refrén sémát követi, hanem inkább azt, hogy két-három erős téma van, szóval több benne az anyag, mint a hagyományos slágerekben. Most hirtelen nem is tudok ehhez hasonlót előhúzni a KajaGooGoo-n kívül, persze biztosan van.

Nekem van egy kegyetlen könyvem valahol, családtól örököltem meg: John Lennon üzenete az ötödik dimenzióból. Ilyen totál zagyva jóslás, hogy a Föld hogyan áll át magasabb miaf szintre, meg hogy milyen fénylények hogyan fognak mit csinálni - Lennon neve kb. annyit szerepel benne, hogy az előszóban a szerző leírja, hogy mindezt tőle tudja. Azt hiszem, ez is jellemző a halálával kapcsolatban, talán Paul McCartney vagy Yoko Ono, mindegy adta ki az irányelvet anno, hogy a barátai a csenddel gyászolunk, na persze, jelentek meg tonnaszám a könyvek róla.

gerihendrix 2010.12.08. 11:24:00

@kyanzes: Lennon élt, Lennon él, Lennon élni fog.

Kelly és a szexi dög 2010.12.08. 11:26:44

Én is így voltam vele, de nekem a kék album jobban tetszett...

Közbiztonság Szilárd? 2010.12.08. 11:37:17

Na most akkor meghalt vagy nem halt meg?
Ne tartsál már bizonytalanságban, baszd meg!

Mert Reagan tatát is lelőtték akkoriban, de az nem halt meg. Legalábbis akkor nem.

Ja, ideje lenne a helyesírási szabályzat című albumot is átvenned egyszer-kétszer.
(Ha jól emlékszem, az sem Beatles.)

Mellesleg a Beatles és John Lennon a világ legtúlértékeltebb zenekara és zenésze Jimi Hendrix mellett.

@LongJohnHolmes:
Hát ha nem értesz a zenéhez, nem kéne értekezned róla.
A Beatles mint fantáziadús hangszerelés? Konkrétan mire gondolsz? Olyan sablonosak, mint a picsa (és már akkor is azok voltak).

Kivlov 2010.12.08. 11:45:32

"Mellesleg a Beatles és John Lennon a világ legtúlértékeltebb zenekara és zenésze Jimi Hendrix mellett."

téged orvos látott már?
akkor mit szóljunk az ilyen SP + TokioHotel + satöbbi féle kamuzenekarokról?

Kilgore Trout 2010.12.08. 11:45:48

@Közbiztonság Szilárd?: "Mellesleg a Beatles és John Lennon a világ legtúlértékeltebb zenekara és zenésze Jimi Hendrix mellett."
Ez nem igaz. A legtúlértékeltebb zenekar az a U2 meg a Red Hot Chili Peppers.
"A Beatles mint fantáziadús hangszerelés? Konkrétan mire gondolsz? " Hát te is csak a silávjút ismered. Nem baj, végül is ilyen emberekre is szükség van a világban, mert különben ki menne el pl. biztonsági őrnek?

sbarrett 2010.12.08. 11:48:11

A Koltay-féle könyvből tényleg csak a képek és a dalszövegek jók!

Gyagyás Tóni (törölt) 2010.12.08. 11:50:56

Egy narkós volt. Jó helyen van.

A nagy Krapulax 2010.12.08. 11:59:27

mennyi sok hülye fasz lézeng itt

sbarrett 2010.12.08. 12:04:05

Keresek egy videót. Valami 80-as évek-beli külföldi reklámfilm volt. John Lennon Imagine c. száma volt az aláfestő szöveg, és egyik szobából a másikba ment át egy fószer gyerekkorától míg meg nem hal. És valami trükkel mindig megváltozott, ahogy átlép az ajtón. Nem tudja valaki, hol találom meg ezt?

Mr.Treeger 2010.12.08. 12:14:14

Sok-sok éve decemberem azzal telik, hogy Lennont hallgatok. Engem mai napig elszomorít a halála. A mi lett volna ha esetében nála ez fokozottabban kijön, és csak arra gondolok, milyen lett volna vele a Live Aid, hogy kezelte volna a 90-es években gitár pop felemelkedését, hogyan rohant volna ki az elmúlt évek háborúi miatt. Utóbbival sok fejfájást okozott volna az amerikai és a brit hatóságoknak.
Én beraktam volna még: Cold Turkey, 9# Dream és a Working Class Hero-t is.

tnsnames.ora 2010.12.08. 13:10:34

Sajnálatos, hogy egy zenészre emlékezés (szomorú apropó alapján), ekkora és ilyen szélsőségbe hajló negatív indulatokat kavar. Magyar sajátosság lenne ez, vagy tényleg nem lehet tárgyilagosan tapasztalatcsere-jellegűen véleményt cserélni a témában? Az én soraim is predesztináció-szerűen vihartkavaróan megosztóak lesznek?

Amik nekem eszembejutnak:

* A Beatles zenéje is elfáradt(hatott részben), éppen úgy ahogy például Vivaldi Négy évszakja is a komolyzenében. Erről sem a Beatles, sem Vivaldi nem tehet. Ha a média olyan intenzitással "gyógyít be" mindenki agyába egy "She loves you"-t, akkor ez törvényszerű. Az ellenkezője lenne a csoda.

* Azt gondolom a Beatles felemelkedése elsősorban nem üzletszerű, marketingalapú volt, mint azóta és manapság is. Nem futószalagon születtek a nóták, miközben mélyen beleágyazódtak a nagyvárosi folklórba, hiszen gombamód szaporodtak annak idején a jobbnál jobb zenekarok és ennek fényében inkább elgondolkodnivaló, semmint becsmérelnivaló, hogy miért is elmelkedtek ki a mezőnyből. Arról nem is beszélve, hogy a Decca elhajtotta őket, noha foglalkoztak a témával (pl.: Tremeloes).

- Az én véleményem szerint iszonyat energiákat toltak bele egy-egy kislemezes nótába, rengetegszer vették fel, rengeteget kísérleteztek az időben előrehaladva, keresve az egyre tökéletesebbet, minél jobban kihasználva az akkori néha kezdetleges lehetősegeket (a dalszerzés roppant nehéz műfajában). Ráadásul nagyon tudtak válogatni. Végig tudtak garantálni egy egyenletesen magasabb szinvonalat sorlemezeikben/kislemezeikben, néhány átlagon felüli számmal megtoldva őket. (Most nem számolva az azóta üzleti célból kukából visszahozott ilyen-olyan unreleased trackekkel, ami megintcsak nem a Beatles bűne)

- Iszonyat kőkemény 10 év volt amit a fiúk együtt végigcsináltak a hatalmas felhajtással, filmezéssel, koncertezéssel, stresszel. És mindennek nem volt korábban európai előzménye. Komolyzenében ami a legtöbb volt korábban, azt ifj. Johann Strauss és Antonin Dvorak követte el (amerikai utazással), de azok léptéke töredéke a Beatlesének.

- Ha negatívumot akarnék felhozni, én azt hoznám fel - ami azóta is szomorú kérdés - legitimálhat-e egy bármilyen nagyszerű kompoziciót, kábszeres befolyásoltság.

Ha nekem kéne megnevezni egy számot, akkor nekem a "Beacuse" jut most eszembe:
www.youtube.com/watch?v=dWlLPJG9Cvg

kortók zolla 2010.12.08. 13:17:07

Anno megboldogult gyerekkoromban, amikor még a mostaninál is kisebb enber voltam, egy régi mono kismagnónk volt otthon. Egy zöld-sárga színű Forward márkájú kazin volt egy Beatles válogatás, talán tizenkét-tizenöt dal. Nem tudnám megmondani hányszor hallgattam meg. Semmit sem értettem belőle, csak azt, hogy a faterék ezzel lázadtak ifjabb éveikben. Utólag, sok év múltán jöttem rá a Beatles helyére és jelentőségére a zenei világban. Mert ugyan a dalaik szerkezete mai szemmel nem egy nagy etvasz, pár akkord a verzék alatt, plusz néhány a refrének kíséretében, meg hát nem volt túl bonyolult ritmusképlete az dobütemeknek sem, mégis van pár daluk amelyek akkordmenete megizzasztott jó néhány kezdő gitárost. Ringo Starr-t meg kis országunkban is beválasztották a álomzenekar dobosjelöltjei közé. Sőt dobosok "Hall of Fame" -jében is ott van. Lennon énekes-gitárosként azt hozta amit a zenéjük és az éra amiben játszottak megkívánt.

Közbiztonság Szilárd? 2010.12.08. 13:25:55

@Kilgore Trout:
Ismerem a teljes életművét.
Ennek fényében mondom, hogy túlértékelt vacak.
(Nem mondom, hogy a U2 meg a RHCP nem, de közel sem annyira.)

De biztos olyanokra is szükség van, mint te, mert ki menne akkor vécépucolónak?

Kilgore Trout 2010.12.08. 13:49:36

@Közbiztonság Szilárd?: ha mindenki szembe jön veled, nem biztos, hogy te mész jó irányba. De hát ha valaki nemért a zenéhez, van ilyen, nem probléma, ettől még akár rendes ember is lehetsz. Valószínűleg Lennon törött szemüvegében több tehetség van mint benned és a felmenőidben valaha lesz. Ez van. Továbbiakban pedig nem etetek trollt.

Taxman 2010.12.08. 14:06:15

"Ennek fényében mondom, hogy túlértékelt vacak.
(Nem mondom, hogy a U2 meg a RHCP nem, de közel sem annyira.)"
Egy a Beatlest és a U2-t ugyanolyan hevülettel szerető embernek hidd el, ez nagyon vicces és komolytalan volt!

Közbiztonság Szilárd? 2010.12.08. 15:19:45

@Kilgore Trout:
"De hát ha valaki nemért a zenéhez, van ilyen, "
Örülök, hogy bevallod.
Csak azt nem értem, ha már bevallottan nem értesz hozzá, mit pattogsz itt ekkora hévvel.
Lennon szemüvegében biztos több tehetség volt bizonyos tekintetben, pl. a látást biztos jobban javította, mint én és az összes felmenőm (bár azt hiszem, itt nem ezt akartad írni, szóval tanulj kicsit magyarul, sosem árthat, ha legalább alapfokon beszéled az anyanyelvedet) együttvéve, a zenéhez viszont biztosan nem.

@Taxman:
Nem szégyen az, ha szar zenéket szeretsz. Azt is kell valakinek.
A 3+2-nek is rengeteg rajongója volt kis hazánkban.

Taxman 2010.12.08. 15:24:13

@Közbiztonság Szilárd?: Mondd már meg légy szíves mit szeressek! Szeretnék fejlődni! Ha úgy tetszik kíváncsi vagyok (és őszintén) a te zenei ízlésedre.

MetálFater (törölt) 2010.12.08. 22:23:50

@LongJohnHolmes:

Valóban. Bár a heavy-, és power metált jobban szeretem.
Azért az "eszetlen gitártépés" enyhén szólva nem állja meg a helyét.
Mellesleg: A Beatles csak a 16. a Világranglistán, az eladott lemezek (32 millió) számát illetően.
Míg az "eszetlen gitárszaggató" ACDC a 2. MÁSODIK, 49 millióval.

A 20-as listán 7 (HÉT) rock-, progresszív-, és hard rock együttes található.

Hja. És én kérek elnézést.

Taxman 2010.12.09. 09:27:31

@MetálFater: Egy bizonyos lemezből (Back in Black) lehet, hogy többet adott el az AC/DC, de az összes lemezeik eladását hasonlítsd össze légy szíves. Az ugyanis jobban reprezentálja egy zenekar, vagy előadó teljes munkásságának "értékét". Becslések szerint Beatles: 600 millió-1 milliárd között, AC/DC: 200 millió ez sem kevés!
süti beállítások módosítása