Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

1868-ban a mai napon - 11-13-án - hunyt el Gioacchino Rossini, a buona tavola igaz hódolója

2010. november 13. - _romanista

Regione-Marche-Posizione.pngA szokásoktól eltérően ezúttal nem a megszokott antikvár könyvekből következik idézet, hanem a Vince Kiadó Olasz kulinária című kiadványából. A könyv tartományonként mutatja be az adott régió konyháját, Marche tartománynál külön fejezet foglalkozik Rossinivel:

"Gioacchino Rossini 1829-ben írta utolsó nagy operáját, a Tell Vilmost. Ezután a 37 éves zeneszerző, az olasz opera buffa, a vígopera mestere, sikereinek csúcsán önként visszavonult, hogy az elkövetkező 32 évben elegendő ideje legyen másik hobbija, a buona tavola, az asztali örömök hódolatára. Amikor Rossini 1868-ban Párizsban meghalt, hagyatékában néhány önmaga által kitalált receptre is leltek. Ezenkívül sok szakács ajánlotta neki legújabb találmányát, így aztán ma több mint száz étel viseli az alla Rossini melléknevet.

Rossini 1792. február 29-én született Marche északi részén, Pesaróban, egy kikötővárosban, életének nagy részét azonban Párizsban töltötte. Ott nemcsak francia finomságokból állított össze menüket, hanem kombinálta az olasz specialitásokkal, melyeket rendszeresen megrendelt magának hazájából. Kifejezett gyengéje volt az erős olasz bor, a marsala, de rizottókészítéshez való rizs, szarvasgomba és napon érlelt paradicsom is bőségesen érkezett, amelyeket aztán a mester összeházasított a párizsi konyha kínálatával.

A zeneszerző eredeti receptje a maccheroni siringati, a fröcskölt makaróni. Nevét fáradságos elkészítési módjának köszönheti. Libamájból, yorki sonkakrémből és szarvasgombából készülő tölteléket apró ezüstfecskendővel kellett a főtt makaróni belsejébe juttatni. (...)

Számtalan anekdota szól Rossiniről, az ínyencről. 'A sevillai borbély' frenetikus sikerű premierje után levelet írt Maria Colbran szoprán énekesnőnek, és ebben nem a vígopera nagyszerű fogadtatásáról lelkesedik, inkább a saját maga által kitalált szarvasgomba receptet írja le ekképpen: 'Provence-i olajat, angol mustárt, francia ecetet, kevéske citromlevet, borsot és sót vegyünk, keverjük össze alaposan, és adjunk hozzá darabkákra vagdosott szarvasgombát, melynek mennyei illata végül is extázisba kergeti majd az ínyenceket.' Colbran kisasszonynak alighanem ízlett a mester főztje, ugyanis később Rossini felesége lett. Egy apostoli titkár, kardinális - a muzsikus korábbi ismerőse - még meg is áldotta a pompás receptet." (Nem elírás, a könyv Maria Colbrant ír, a wikipedia és számos más forrás Isabella Colbrant...)

Utólag beszúrt videó, visszaolvasva nagyon hiányzik a zene, kicsit talán közhelyes, de ha már fentebb a Sevillai borbély van megemlítve...

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr942446289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jambiya 2010.11.13. 18:40:49

Nehany hete lattam a L'italiana in Algeri c. muvet a drezdai Semperoperben, kezdo operarajongokent egeszen megfogott Rossini. Erre a blogra is az operak utani kutakodas kozben akadtam ra, koszonet erte! ^^
www.semperoper.de/de/spielplan/detailansicht/details/151.html

_romanista 2010.11.13. 20:19:40

@jambiya: a FB oldalon a L'italiana in Algeri volt a mai első zene, pontosabban a nyitány. köszi a kommentet!

foeniculum 2010.11.14. 13:25:14

Igen, talán, ha Mozart mellett Rossini operáin keresztül kezdenék megkedveltetni a gyerekekkel az operát, talán több operabarát lenne.... köztük én is :)

Operaházban repertoáron van, csak egyelőre nem kaptam még jegyet rá.... (elfogadható áron)Mármint a Sevillai borbély.
Illetve sok esetben a rendezés, díszlet és hasonló mellékesnek vélt dolog is segíthet sajnos az operától való eltávolodásban :(
Nemrégiben láttam a Fideliót (Beethoven) szintén a budapesti Operaházban, és óriási csalódás volt... pedig a zene tetszett. És hasonlóképpen jártam az Anyeginnel is.
Ma este (nov.14.) egyébként adja az M1 azt a Fideliót.... :)
süti beállítások módosítása