Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

1940-ben a mai napon - október 8-án - lépett fel utoljára Magyarországon Bartók

2010. október 08. - _romanista

Sajnos a szeptember 26-ára (Bartók halálának évfordulója) tervezett bejegyzés elmaradt, a naptár mégis lehetővé tett egy Bartókkal foglalkozó posztot. Ez az írás az 1938 és 1940 közötti időszakról és az utolsó magyarországi fellépésről szól. Külön nagy köszönet tnsmanes.ora-nak, aki a képeket adta, és aki segített kideríteni, hogy mi volt ennek az utolsó koncertnek a programja. 

"1938-ban a legborúlátóbbak számítása válik valóra: a fasiszta Németország annektálja a szomszédos Ausztriát. Keletről a sztálini Szovjetunió fenyegeti a régiót.

"Utoljára 1938-ban Brüsszelben láttam... Közölte velem: komolyan foglalkozott a gondolattal, hogy áttér a zsidó vallásra, hogy így akadályozza meg művei előadását a náci Németországban. (...) - emlékszik Getler Endre.

Bár Magyarország egy darabig a béke szigetének számít, Bartóknak nincsenek illúziói. Édesanyja halála után elhatározza: menekül, minél messzebbre. Mint oly sok neves pályatársa, ő is az Egyesült Államokat választja.

1940 tavaszán rövid koncertturnén tájékozódik az ottani lehetőségek felől, s miután azokat biztatónak találja, ősszel feleségével együtt keserves körülmények közt Lisszabonig utazik, ahol hajóra száll - s október végén megérkezik New Yorkba." (Kovács Sándor: Bartók Béla)

A korábbi bejegyzésekben már többször idézett Bartók Béla élete képekben című könyv így ír erről az időszakról: "(...) egyre inkább visszavonul a tanítástól s 1940-ben nyugdíjaztatja magát a Zeneművészeti Főiskolán. De ő, aki kezdettől fogva gyűlölettel és megvetéssel fordul a fasizmus ellen, akkor már évek óta aggódva tájékozódik a az emigráció lehetőségei felől is, mert mint írja - 'az a közvetlen veszély forog fenn, hogy Magyarország is megadja magát ennek a rabló és gyilkos rendszernek'."

"'Ha valaki itt marad, holott elmehetne, ezzel hallgatólag beleegyezik mindabba, amit itt történik' - írta Bartók már 1939. június 3-án egykori tanítványának, Veress Sándor zeneszerzőnek és népzenekutatónak. Ő, a maga részéről, még a látszatát is kerülni akarta efféle hallgatólagos cinkosságnak. 1940. október 8-án feleségével együtt, zenekari hangversenyen búcsúzott el híveitől a Zeneakadémia nagytermében. Négy nappal később elmentek Magyarországról." (Bónis Ferenc: Ötvenegy kommentár Bartók amerikai életképeihez)

A koncert programja a beszúrt képen látható: "Utolsó magyarországi hangversenyének végén (Búcsúhangverseny) az Elindultam szép hazámból… népdalt játszotta. Hallgatói ebből tudták, hogy Bartókék emigrálnak, többen sírtak is a közönség soraiban. A hangversenyt 1940. október 8-án Ferencsik János dirigálta." (Városunk: Bartók és Budapest)

A koncertről további képek a Facebook oldalon érhetőek el.

Ezúttal nem készítettem lejátszási listát, csupán egyetlen videót szeretnék beszúrni:

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr412351184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsül 2010.10.08. 12:09:38

Győrben van egy ilyen:

www.vkonyvtar.gyor.hu/?t=adatbazisok/evfordulo

1940. január 17. A Városi Kultúrházban (BBMMK) Bartók Béla és Pásztory Ditta adta búcsú koncertjét

foeniculum 2010.10.09. 09:26:36

@zsül:
Érdekes lenne bővebben is utánajárni... lehet, hogy ez egy több városon átívelő koncertkörút volt, a posztban a budapesti fellépéssel, nálad a győrivel. Érdemes lenn kideríteni az ottani műsort, és hogy kikkel léptek fel....
Nem tudsz róla bővebbet?

zsül 2010.10.13. 16:22:23

@foeniculum:
sajna nem, egy barátom hívta föl rá a figyelmemet, de csak a BBMMK honlapján és az idézett adatbázisban találtam róla említést.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.14. 18:03:05

Kodályt jobban szeretem mint baartókot

foeniculum 2010.10.14. 18:10:40

@tesz-vesz: ízlések, és pofonok... ;)
Bár kortársak, mindektten másban voltak kiemelkedőek, szerintem nem hasonlítható a munkásságuk...

foeniculum 2010.10.14. 18:13:30

@tesz-vesz: Kedvedért egy nagyon szép Kodály mű részlet:
www.youtube.com/watch?v=w07YS7fYQUE
süti beállítások módosítása