Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Egy éve halt meg Cseh Tamás (a Kovásznai kiállítás harmadszori megtekintése)

2010. augusztus 07. - _romanista

A mai napon harmadszor is megnéztem a Kovásznai kiállítást. Az első alkalommal hölgy- és gyerektársaságban láttam - ezt nem is nevezném igazi látogatásnak, mondjuk inkább feszes sétának. Ekkor döntöttem el azonban, hogy még egyszer biztosan meg fogom nézni, végül még két alkalom lett az elhatározásból.

A kiállítás és a hozzá tartozó animációs filmek meglehetősen tömény vizuális élményt nyújtanak, így e két alkalommal jó harminc-negyven perc után azzal szórakoztattam magam, hogy találok-e zenei megfelelőt egy-egy képhez. A zenei asszociációk igen széles skálán mozogtak: Beatles, Richard Strauss, Schubert, Wagner, Szécsi Pál és Cseh Tamás.

Már a második alkalom után meg akartam írni ezt bejegyzést: egész héten ott járt a poszt gondolata a fejemben, kicsit talán nyomasztott is: hol éppen csak, máskor egészen erősen. Végül egyáltalán nem bánom, hogy nem írtam meg korábban: a bejegyzés-sorozat első része így pont Cseh Tamás halálának első évfordulójára esik.

Az első az 1960-as Tu sei romantica kép: 

 

 Ennél a képnél - de csak ennél - két zenét szeretnék megosztani, az első egy Szécsi Pál dal:

 

A másik már Cseh Tamás: A hatvanas évek

 

A Presszó sorozatból egy, a Festmények  a Körúti esték című filmhez sorozatból pedig két képet szeretnék megosztani, természetesen a Presszó című dallal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fenti képen egyébként Szeberényi, a neves közgazdász. Legalábbis szerintem.

 

Végül az utolsó párosítás: három kép "A Festmény sorozat a 74-es nyár emléke című filmhez" sorozatból, és a Másik Jánossal énekelt Budapest című dal. (A kiállításon vetített Habfürdő című animációs film zenéjét Másik János szerezte)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr722205990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása