Mindennapi klasszikusok

A mai napon - június 12-én - történt a zene világában

1984-ben a a mai napon hunyt el Ferencsik János. A Youtube-on talált három videóval emlékezünk rá.

Első rész:

 

Második rész:

 

Harmadik rész:

 

1995-ben szintén a mai napon hunyt el Arturo Benedetti Michelangeli olasz zongoraművész. Rá négy felvétellel emlékezünk, Brahms négy balladáját (Op. 10) játsza egy 1981-es koncerten. A videók előtt Pándi Marianne Hangversenykalauz c. művéből idézzük a rövid ismertetőket.

1. d-moll (Andante). Herder Stimmen der Völker (Népek hangjai) című gyűjteményében szerepel az Edward című skót ballada, amelyet ez a darab „megzenésít” (a költemény első két sora: „Dein Schwert, wie ist's von Blut so rot, Edward, Edward” – Kardod vértől miért piroslik, Edward – szinte énekelhetően domborodik ki a mű első ütemeiből). A ballada komor és vigasztalan elbeszélő hangját nagyszerűen vette át Brahms ebben a rövid háromrészes formában, amelyben a dúr-középrész nem a derű világosságát képviseli, hanem a kegyetlen valóság éles fényeit. A ’70-es évek derekán kontra-alt és tenor kettősre dolgozta fel Brahms az Edward-balladát (op. 75 No. 1).

 

2. D-dúr (Andante). A kezdő és záró formarész szinkópákkal ringató, lágy altatódala Brahms népdal-intonációjának korai, csodálatos példája. E keretbe újabb keretként illeszkedik a gyors tempójú h-moll szakasz, amely az Edward-ballada sötét tónusait eleveníti fel újból. A kompozíció középső része 6/4-es metrumú h-moll szakasz, hosszú kitartott basszushangok felett és alatt sejtelmesen villanó staccato menetekkel.

 

3. Intermezzo, h-moll (Allegro). A kései zongoradarabok megfoghatatlan mélabúja, rezignációja ebben a darabban ölt formát először: a koboldszerűen sejtelmes kezdő- és zárószakaszban, valamint a Fisz-dúr középrész fátyolos, pianissimo hangzataiban.

 

4. H-dúr (Andante con moto). Oldottabb hang, összetettebb forma jellemzi az utolsó balladát, amelynek zenei anyaga csaknem mindvégig hangzatfelbontásokból szerkesztett. Éneklő középszólamai Schumann bensőséges világát idézik.

4 Hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr882075517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gitáros 2010.06.12. 11:37:57

Ligeti György is megérdemelne egy videót halálának negyedik évfordulóján.

gitáros 2010.06.12. 11:39:42

És lehet, hogy off, de egy modern klasszikus: Chick Corea ma 69 éves.

_romanista 2010.06.12. 12:50:16

@gitáros: az évfordulóról tudok, de valahogy hiteltelennek éreztem volna, ha kiteszek egy videót. de ha megteszed, azt nagy örömmel veszem.