Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Február 28-án folytatódik a BMC-ben a Mindennapi klasszikusok oldal zenetörténeti előadás-sorozata

2014. február 17. - _romanista

beethoven.jpgAz előadó ismét Mácsai János zenetörténész lesz, az előadás témája pedig Beethoven utolsó alkotói korszaka. Az est a Mítosz és valóság címet kapta, egy rövid kedvcsináló:

"Az idősödő, süket, és egyre többet betegeskedő, magányos Beethoven utolsó néhány évét külön korszaknak tekinti a zenetörténet. Az ekkor keletkezett műveket szinte mitikus légkör, különös dicsfény övezi. Esszéket, irodalmi és képzőművészeti alkotásokat ösztönzött ez a rövid időszak, nem is beszélve arról, hogy milyen sorsfordító volt a zenetörténetre a továbbiakban. Az 1824 és 1827 közötti éveket és az ekkor született művek történetét járja körül az előadás."

És ha már szóba kerültek irodalmi alkotások e korszak kapcsán: a decemberi Bartók esten szó esett Beethoven ezen alkotói periódusáról, illetve ennek kapcsán merült fel Hamvas Béla írása is: a Kései művek melankóliája, amely részben Beethoven kései vonósnégyeseiről szól. Elérhetőség: http://hamvaseletmu.uw.hu/13.htm#08

A zenei kedvcsináló pedig az opus 126-os Hat bagatell, amely szintén ebben a korszakban keletkezett: "Az Op. 109, 110, 111-es szonátákat és a Diabelli-variációkat  követően az op. 126-os Hat bagatell volt az utolsó darab, amit Beethoven zongorára írt." (forrás: http://www.parlando.hu/Jekeli.htm)

Az előadás 17:30-kor kezdődik a BMC-ben, és várhatóan 19:00-ig tart majd.

Jegyvásárlás a jegy.hu oldalon vagy a helyszínen.

Végezetül két vélemény a decemberi estről: "Az előadás nagyon összetett, mély és sokrétű élmény volt, az egész személyiségem bevonódott. Régóta szeretem Bartókot, de csak a Fából faragott Királyfit és a Csodálatos mandarint szoktam hallgatni. Egyedül biztosan nem merészkedtem volna a vonósnégyesekig. Mácsai olyan letisztult és egyértelmű útmutatást adott, hogy én, aki még kottát sem tudok olvasni, a koncerten életem egyik lélegzetelállító élményét kaptam." A másik vélemény: "Nagyon megtisztító és megható előadás volt..."

Az est Facebook event linkje: https://www.facebook.com/events/1537480699811406/ - sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt - gyertek, mert ez is nagyon izgalmas lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr515819210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.18. 01:32:16

Tudom, hogy minden a pénz körül forog, de én a rendezők helyében 800 forintos belépő helyett örülnék, hogy vannak még emberek, főleg fiatalabbak, akik érdeklődnek a klasszikus zene iránt.

Sőt az interneten letölthetővé vagy legalább megtekinthetővé tenném az előadásokat, hogy ne csak budapestiek hallgathassák meg. Talán újat mondok, de vidéki városokban, sőt falvakban is élnek a komolyzene iránt érdeklődő emberek.

Ébresztő, a 21. században, az internet korában élünk.

A biztos utas 2014.02.18. 10:17:27

800Ft annyira azért nem vészes. Lehetne diákoknak ingyen persze.
Komolyzenei koncerteken, pl.orgonakoncerten templomban jót tesz, ha van belépő, mert ha ingyenes mindenkinek, akkor átjáróház van sokszor.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.18. 10:38:11

@A biztos utas: A 800 Ft csak az egyik dolog. A másik, amit írtam is, a hozzáférhetőség korlátozása. Ma már az interneten bárki számára hozzáférhető lehetne egy ilyen előadás.

Nem hinném, hogy az a nemtomhányszor 800 Ft akkora bevételt jelentene. Netes elérhetőségnél a reklámbevétel ennek a sokszorosa lehetne.
süti beállítások módosítása