Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

A spontán zenei élmény

2013. július 21. - _romanista

A spontán zenei élmény a zenehallgatás egyik legnagyobb élménye. Minden előzmény nélkül, váratlanul jön: mosogatás, főzés, reggeli készülődés vagy autóvezetés közben.

Az ismert műnek hirtelen új rétegei, dimenziói nyílnak meg, és a hallgató nagyon megörül ennek: mint amikor a kanyar mögül egyszer csak meglátja a Balatont. Pontosan tudja, hogy mikor, melyik kanyarban, melyik fa után jön, de most mégis más, mint máskor: mert ma mások a fények, máshogyan süt a Nap, más a szél, és más a víz fodrozódása is, és a Balaton első pillantása új hangulatot, új élményt, és új színeket tesz a Balaton-képhez.

Így történt pár napja, amikor az autóban egyszer csak két megbeszélés között a dugóban megszólalt Boccherini csellóversenyének második tétele: így kapott új rétegeket és dimenziókat a csellóverseny és Boccherini.

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr795417588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása