Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Dvořák, az Isten kertésze

2013. június 22. - _romanista

Csütörtök este az autóban elcsíptem egy tavalyi hangversenyről Schumann a-moll zongoraversenyének végét, majd jött a koncert második fele: Dvořák VIII. szimfóniája. Az első taktusok után azonnal tudtam, hogyan folytatódik a Mindennapi klasszikusok oldal Égi meséi.

***

trees2.jpgÚgy történt, hogy egyszer ott fent egy nagy szélvihar sok fát kidöntött, gallyakat tépett le, egész kerteket forgatott fel. Az eset után tanácskozásra gyűltek össze, hogy megvitassák: hogyan rakják rendbe a kerteket, parkokat, virágágyásokat. Egyszer csak Bach, aki a tanácskozást vezette így szólt Dvořákhoz: "Antonín, Te úgyis úgy szereted a természetet, ezt hadd bízzuk Rád!"

Antonín, aki tényleg szerette a természetet, örömmel fogadta el a felkérést: pár óra gondolkodási időt kért csupán, és napnyugatkorra rendelte vissza a többieket. Pontban a megbeszélt időben megjelent Dvořák, hóna alatt két partitúrával. Először a VIII. szimfóniáját vette kézbe: az egymást követő lapokat addig dörzsölte egymáshoz, amíg a lapokról az összes hangjegy és írás el nem tűnt, és por valamint mag formájában egy nagy edénybe nem hullott. Ezután Dvořák a nagy edénnyel felszállt a magasba, és onnan szórta szét a port és a magokat, minden területre a megfelelő mennyiséget.

Ezután Dvořák visszatért a többiekhez, kézbe vette a másik partitúrát - ez a d-moll Szerenád fúvósokra volt -, és ugyanazt csinálta a lapokkal, mint az előbb. A kottákból ezúttal is eltűnt az összes hangjegy és írás, de most nem mag és por, hanem víz került a nagy edénybe. Dvořák ismét felszállt, és nagy gonddal megöntözött fentről mindent.

És ahogyan a víz földet ért, és életet adott a magoknak és a pornak, úgy kezdett el kinőni a fű, úgy kezdtek növekedni a fák, bokrok és virágok. Hosszú percekig nézték ezt, Mozart szeméből még a könny is kicsordult... Dvořák leereszkedett a levegőből, és egyetlen pillanat alatt köddé vált egy fa mögött: Ő már reggeli sétájára készült az újjászületett kertekben, erdőkben....

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr485373521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása