Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Prelűd-fantázia: élménybeszámoló Sosztakovics 24 prelűdjéről

2013. április 06. - _romanista

A Mindennapi klasszikusok Égi meséi folytatódnak:

sostakovics.jpgÉn úgy képzelem, hogy van ott fönt egy zongora, amelyen ha valaki játszik, azt mindenki más hallja. Egyszer egy nyugodalmas és szelíd szombat délelőttön, amikor mindenki kiegyensúlyozott és jókedvű volt, Sosztakovics éppen üresen találta a zongorát: leült, és elkezdett játszani.

Először azt hitték, hogy csak gyakorol, valamit próbál, aztán az első pár rész után észrevették, hogy itt bizony egy darabról van szó, a részek összefüggenek; szépen mindannyian abbahagyták, amivel foglalatoskodtak, mindenki kiült a saját csillagjának vagy bolygójának a kertjébe, páran elindultak a zongorához, hogy közelebbről hallják a darabot. Liszt különös érdeklődést mutatott iránta, és mintha némi irigység is látszott volna a szemében: milyen kár, hogy ezt nem Ő írta.

Ez volt az az alkalom, amikor Sosztakovics először játszotta el ott fönt 24 prelűdjét. Nagyon szép, nyugodalmas és szelíd maradt a szombat, éjjel aztán mindannyian nagyon különöset álmodtak, de ezt a szombat délelőttöt még sokáig emlegették.

***

Életem egyik legszebb zenei élménye volt a 24 prelűdöt élőben hallani - a MÜPA Fesztivál Színházában Igor Levit adott ma délelőtt koncertet.

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr835204554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása