Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Öt bekezdés Brahms I. szimfóniájáról

2013. április 03. - _romanista

brahms4_1.jpgBrahms halálának az évfordulóján felkerül a blogra a teljes I. szimfónia. A másodikról és a harmadikról már korábban született önálló bejegyzés, a negyedik és az első között részben az időrend, részben egy közeli koncert döntött. (Április 9-én a MÜPÁ-ban kerül előadásra az I. szimfónia)

"Megfontoltan, nagy alapossággal készült erre a hatalmas feladatra: levelezéseiből nyomon követhetjük a szimfónia létrejöttét az 1855. évi tervezéstől 1862-ig, amikor Schumann Klára örömmel jelenti Joachimnak, hogy kézhez kapta a mű első tételét. A teljes befejezés azonban még sokáig várat magára, Brahms nem érezte magát teljesen érettnek a feladat megoldására. A hetvenes évek elején írja egyik barátjának, a művet ismételten megsürgető Hermann Levi karnagynak: 'El sem tudod gondolni, milyen csüggesztő az ilyen magunkfajta számára, amikor egy olyan óriást, mint Beethoven, hall maga mögött lépdelni.'" (forrás: Tóth Dénes: Hangversenykalauz)

A művet egyébként csak később, 1874-ben mutatták be.

"A szimfónia megismerése után Hans von Bülow, a neves karmester így írt egy levelében: 'Úgy érzem, nem puszta véletlen az a tény, hogy Bach, Beethoven és Brahms neve ugyanazzal a betűvel kezdődik.'" (forrás: www.mupa.hu)

A fenti két idézet nagyon fontos építőelem a blog brahmsi katedrálisában.

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr875193667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.04. 16:26:43

Brahms talán puszta szerénységből (és az azzal elegyes félelemből), talán nagyon is végiggondolt életpálya-modellalkotás alapján állt elő annyira későn a zseniális I. szimfóniájával. Mikor valaki azt mondta neki, a negyedik tétel az Örömódára emlékezteti, szarkasztikusan így válaszolt: ezt a hasonlóságot csak az óvodások nem veszik észre (előszeretettel használta fel a kisgyerekeket metaforáiban, ezek közül három igen szép hírnévre tett szert).
A mű heroikus kísérlet, de inkább emléket állít a Mesternek, mintsem tovább folytatná a művét. A továbbiakban Brahms szimfóniáiból szép lassan az emlékállítás szándéka is elvész, a negyedik finaléjában a maga (szimfóniai) életművét tetőzi be autonom módon, öregkori műveihez hasonlóan már a romantikán is túllépve.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.04.04. 21:50:53

"Úgy érzem, nem puszta véletlen az a tény, hogy Bach, Beethoven és Brahms neve ugyanazzal a betűvel kezdődik.'

némiképp zavart okoz a képben a Bananarama és a Bathory életműve.
süti beállítások módosítása