Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Mozart: Esz-dúr kvintett zongorára és fúvósokra, K.452

2013. január 14. - _romanista

mozart_2.jpegA tegnapi Bard College Conservatory of Music kamarakoncertjén elhangzott Mozarttól a címben szereplő mű, Schuberttól a B-dúr vonóstrió, D. 471, Sunbin Kim kortárs szerző Két tükör című alkotása - világ premier -, illetve a szünet után Dohnányi C-dúr szextettje, Op. 37.

A darabok közül nekem legjobban a Mozart-mű tetszett, idézet a koncertfüzetből: "A kvintett bemutatója 1784. április elsején volt a bécsi Burgtheaterben. Kilenc nappal később Mozart azt írta apjának, hogy a darab 'rendkívüli sikert aratott', és nem habozott hozzátenni: 'Én magam életem legjobb darabjának tartom.' Mások sem csodálták kevésbé a kompozíciót. 1796-ban Beethoven igazi hommage-ként pontosan ugyanerre a hangszerösszeállításra ugyanebben a hangnemben írt kvintettet (Op. 16), amelyben az öt évvel korábban elhunyt Mozart művét modellként állította maga elé."

A teljes Mozart-mű:

És a teljes Beethoven-mű:

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr335017064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása