Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Brahms B-dúr vonósnégyese

2012. december 29. - _romanista

Válasz Professor Pizka Brahms bejegyzésére

amadeus.jpgAz idei Karácsony legszebb ajándéka egy dupla CD volt: az Amadeus-Quartett előadásában Brahms három vonósnégyese és Dvořák F-dúr kvartettje. Elvitettem magammal az autóba, és megállás nélkül a második lemezen található B-dúr vonósnégyest hallgatom.

Professor Pizka ezt írja a fentebb említett bejegyzésben:

"(...) Lefekvés előtt, amikor az agyam már megkezdte a szalag előretekerést és a memória töredezettség-mentesítését, de még ébren vagyok, akkor én hangfelvételeket hallok. Mindig azt, amelyiket aznap a legtöbbet hallottam, vagy a legdöntőbb volt a nap kakofóniájából. (...)

Amikor életemben először hallottam Bartóktól a Concertót, akkor azt az agyam, amely éber állapotában képtelen szolmizálni, illetve a szinkópánál bonyolultabb ritmusképleteket értelmezni, a Concertót, amely nem valami kellemes kis divertimentó... Kétszer játszotta vissza. Emlékszem rá most is, nem hagyott elaludni. Már megvan a jegyem (köszönöm szépen) az élő előadására.

Tehát van ez a gyönyörű jelenség, és bizony van valami ami ezt tökéletesen képes tönkretenni. Johannes Brahms kamarazenéje. Ezek kvartettek, kvintettek, szextettek, szeptettek és oktettek formájában leselkednek a gyanútlan MR3 hallgatóra. általában legalább (tételenként) negyven percesek és viszonylag egyszerű témákra épülnek. Az első hegedű: Nyi-nyá-nyíí-nyá-nyinyinyinyányíííí. Második hegedű: ugynez egy tercel lejjebb. A brácsa: nyányányá-nya-nyi-nyi nyáááá, míg a gordonka: nyunnyurunyunnyu-nyanyányunyunyurúúúúú. Ezek ismétlődnek, negyven percen keresztül, de ez alattomos. Ha az ember mást csinál, mondjuk vezet, akkor nem veszi észre, hogy lehalkítva szól a d-dúr szextett, és akkor este rettenetes büntetés jön. Fekszem az ágyban és egyszercsak megszólal a nyinyányi.

Borzasztó, tiltsák be."

Igaz, hogy én eddig szinte csak autóban hallgattam a B-dúr kvartettet, és csak most hallgatom először "rendesen" - este itthon egyedül -, de ez így "rendesen" is egészen különleges élmény.

Ezzel a kvartettel jött el a felismerés: Brahms a legférfiasabb zeneszerző, akit Isten azért küldött a Földre, hogy a saját szomorúságával és melankóliájával - "Boldogtalan élet: boldog alkotás! Ez a Clara - Johannes-viszony legbenső titka." (Molnár Antal) - megváltsa a búsongó férfilelkeket.

Férfitársak, hallgassátok Brahmsot és használjátok!

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr894986780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VLADISZLAV 2012.12.29. 23:31:16

Valamelyik este az egyik tudományos csatornán UFO-król, "idegenekről" volt szó. Azt fejtegették, hogy a történelem során nagyon sok ismert ember, művész, tudós, hadvezér nyilatkozott úgy, hogy látomásai voltak, isteni sugallatot kapott, álmodott és azért tett dolgokat úgy ahogy. Többek között Brahmsot is említették, aki tán azt mondta, hogy a műveit ő valamilyen isteni sugallatra írja, ő csupán a kottát ismeri és lejegyzi azokat.
süti beállítások módosítása