Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Bach és az égi bál

2012. november 01. - _romanista

"...az égbe bál van, minden este bál van..." (Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség)

JSB.jpgAz égben igazán akkor van bál, amikor Bach ad koncertet. Erre az alkalomra mindenki kiül a saját bolygójára vagy egy csillagra, és ezen az estén mindenki a legszebb ruháját veszi fel. Muszorgszkij egy nappal korábban már semmit nem iszik, Mozart és Gulda is abbahagyja a négykezest azon a bizonyos rózsaszín felhőn, Csajkovszkij pedig úgy dönt, hogy ráér később válaszolni Meckné levelére. Bernstein erre és az ezt megelőző napra nem vállal tévéfelvételt, Karajan magángépe is pihen, és tapintatosan taxival sem viteti magát sehová... Brahms és Szkrjabin is egész ünnepélyesen üldögélnek a padon.

Mindenki kint ül tehát a bolygóján vagy egy csillagon a legszebb ruhájában, és már órákkal a koncert előtt arra a messzi bolygóra tekintgetnek, amely minden más bolygótól és csillagtól egyforma távolságra van. Ma különösen izgatott a hallgatóság, úgy hírlik, hogy Bach a Goldberg-variációkat fogja játszani. A messzi bolygó minden egyes rezdülését, fényét titokzatosnak és misztikusnak látják: várnak, mindenki minden idegszálával vár.

Aztán egyszer csak feltűnik egy sziluett, szigorú, feszes léptekkel a zongorához megy, leül, és belekezd:

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr744883393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baliquez 2012.11.02. 12:26:07

Érdemes Glenn Gould korai és időskori előadásait e témában.

magyar-magyar szótár 2012.11.02. 16:28:52

Kezdem ott, hogy GbV mániákus cseballón hallgatja, lehetőleg pl Koopmantól:
www.youtube.com/watch?v=IOf2jO44liw

magyar-magyar szótár 2012.11.02. 16:31:33

Zongorán kevesen játszák egyórásra. Az egyik legédesebb, ezzel nőket lehet fűzni, mint bélyeggyűjtemény mutogatásával, Tatjana Nyikolajevna előadása. Nagyon finom, de évente csak egyszer-kétszer hallgatom tőle , mert túl édes is.
www.youtube.com/watch?v=XVAl47CpwOQ

magyar-magyar szótár 2012.11.02. 16:36:17

Van egy strapakazettám, autószerelés, asztalos vagy kőművesmunka közben, bogarászáskor hallgatom, rongyos a szalag, Daniel Barenboim. Nem pont ez a felvétel:
www.youtube.com/watch?v=AcXXkcZ2jWM
Fent van a YT-n egy francia, de amikor meghallom a francia tahótól, hogy Zsan Szébasztyién Bak (rendesen Jean-nak írják, mint mi Verne-t Gyulának) ---

magyar-magyar szótár 2012.11.02. 16:38:40

Persze Glenn Gould a GvB Jimi Hendrixe, de az övé mellett nem tudok semmi mást csinálni, csak hallgatni.

Számomra egyáltalán nem misztikus, többnyire egy nő teljes élete [regénye] jelenik meg előttem.

de csemballón az igazi kemény

codantus 2012.11.03. 01:06:55

Csak a választék kedvéért:-)
Bach_Goldberg Variations_BWV 988 - for string ensemble
Transcription for Strings by Dmitry Sitkovetsky - New European Strings Chamber Orchestra
www.youtube.com/watch?v=je8brwUWOew

magyar-magyar szótár 2012.11.03. 05:45:48

@codantus: Amikor először hallottam a vonósátiratot, be is villant, hogy a virtuóz hegedűs Bach, amikor bevillant neki az Aria zenei motívuma [vagy bármimás a GbV-ból..], akár éppen a konyhában az egyik ülőpadról is felkaphatta a hegedűt és gyorsan lenyirettyűzött pár ütemet... nem, mintha vesztibulare nem hallotta volna...
süti beállítások módosítása