Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Csajkovszkij IV. szimfóniájának hozadéka

2012. október 22. - _romanista

csajkovszkij_1.jpgAz elmúlt két hét zenei élményeinek feldolgozása, utolsó (?) rész.

Ülök az előző bejegyzésben említett Hacsaturján - Csajkovszkij esten, a hangverseny második felében Csajkovszkij IV. szimfóniája, Dimitri Liss vezényel. És egyszer csak valahonnan érkezik egy gondolat: bizonyos zenéket nem szabad egyedül hallgatni, és ez különösen igaz Csajkovszkij zenekari műveire. Eszembe jut a Füveskönyvből az Utazásról írt rész:

"Nem szabad egyedül utazni. A magányos utazó kényszermunkát végez. Csak bizalmas és tapintatos társaságban szabad utazni. Egy érzékeny és fogékony lelkű nő, egy figyelmes és türelmes barát társasága megsokszorozza az utazás élményeit, fokozza a látnivalók színességét, segít megérteni mindazt, amit az út és a világ mutat. Egyedül utazni kínos, feszengő érzés. Mintha kiszolgáltatnák az embert egy különös börtönnek, mely nagy, mint a világ.

Az ember csak társaságban tudja látni, érzékelni a világot. A társaság ad az út komor varázslatának, a változásnak, emberi értelmet. A vándorévek idejében sokat utaztam egyedül, kevés poggyásszal, mindig lázasan, nyugtalanul, hajszolva valamit. Hiányzott egy okos társ, aki a világ veszélyes és nyugtalanító élményében mellettem áll, akit figyelmeztetek, s aki figyelmeztet, aki megosztja a fogadók zord magányát, a vasutak gonosz idegbaját. Megfelelő ember társaságában a Földet is körülutazhatod, s úgy tűnik majd, pillanat volt az egész. Egyedül csak vánszorogsz a világon át, expresszvonaton és repülőgépen is."

Valami hasonló érzésem van Csajkovszkijjal. Korábban sokat "küzdöttem Vele - főleg bizonyos zenekari művekkel; annyira töménynek és édeskésnek éreztem, hogy nem tudtam velük mit kezdeni. És most mintha meg lenne a megoldás: kell a bizalmas, tapintatos, érzékeny, fogékony lelkű, figyelmes és türelmes - vagy nem is tudom, hogy milyen zenehallgató-társ, akivel ez a zene a megfelelő helyre kerül. Olyan, mintha egyedül nehéz és enyhén mérgező lenne, a megfelelő társsal hallgatva azonban az egyik legkülönlegesebb élmény.

Mert Bécsben még szívesen sétál az ember egyedül, de ugyan kinek lenne ehhez kedve Moszkvában vagy Szentpéterváron...

Utószó: októbert 26-án érdekes koncert lesz a MÜPÁ-ban: a Turkish Presidental Symphony Orchestra hangversenyén elhangzik majd egy kortárs török mű, Liszt A-dúr zongoraversenye Vásáry Tamás szólójával, valamint Csajkovszkij ugyanezen szimfóniája. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy most hogyan hat majd...

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr664860450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása