Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Október 18.: Brahms a-moll vonósnégyesének és a-moll kettősversenyének bemutatója

2012. október 18. - _romanista

brahms_10-18.jpgMindkét művet ezen a napon mutatták be: a vonósnégyest 1873-ban, a kettősversenyt pedig 1887-ben. A Mindennapi klasszikusok oldal az Andante tételek elkötelezettje - főleg Schubert és Brahms esetén, ezért mindkét műből ezek a tételek kerülnek ki a blogra.

A vonósnégyes második, Andante moderato tétele: "A lassú tétel vívódó, boldogtalan muzsika, amelynek minden szólama önálló életet él, és nem riad vissza néhány különös súrlódástól, egy-egy váratlan hangnemi kitérés fájdalmasan elütő színétől sem. A dallamvivő hangszer itt is az első hegedű, de ez a dallam csak úgy teljes, ha alatta ott örvénylik a brácsa és a gordonka őrlő-tépelődő nyolcadmozgása és a második hegedű olykor együttérző, olykor ellentmondó motivikája. A hallgató ebben a kietlen reménytelenségben, a boldogságnak ebben a ködfátyolos álomképében a legszomorúbb Brahms-dalok, a legpoétikusabb zongora-intermezzók hangjára ismerhet." (forrás: Hangversenykalauz)

Itt elérhető a teljes mű: https://www.youtube.com/watch?v=_9yVrXlbGQo

A kettősverseny szintén második, Andante tétele: "A lassú tételt egy rövidke fúvós rész vezeti be, hogy aztán a két szólóhangszer elbűvölő dallammal vegye át a főszerepet: gyakorlatilag az egész tétel folyamán ugyanazt a dallamot játsszák, csak rövid időre válnak el a középrészben, de csak azért, hogy egymásra találva ismét „együtt daloljanak” és a zenekarral együtt, lírai hangulatban fejezzék be a tételt." (forrás: wikipédia)

Itt elérhető a teljes mű: https://www.youtube.com/watch?v=R5fVeRC0XNs

Itt a wikipédia cikkelye: http://hu.wikipedia.org/wiki/Brahms:_Kett%C5%91sverseny, végül meg a Bartók "A hét zeneműve" előadása: http://www.mr3-bartok.hu/component/option,com_alphacontent/section,5/cat,18/task,view/id,186/Itemid,52/

Brahms a blog Sagrada Famíliája: egyre csak épül, és talán soha nem lesz készen...

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr334855594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása