Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

A Dalok szöveg nélkül sorozat Mendelssohn Füveskönyve

2012. február 03. - _romanista

Az egyik előző bejegyzéshez kerestem a Sir Neville Marriner-féle MÜPA koncert zongoraráadásait, amelyeket Martin Helmchen játszott Mendelssohn zongoraversenye után. Ekkor találtam meg a lenti darabot, amely a Dalok szöveg nélkül sorozat első könyvének hatodik szerzeménye: Velencei gondolásdal.

Most is, korábban is megpróbáltam meghallgatni az egész sorozatot - összesen 49 kicsi zongoradarab -, de nem ment: a figyelmem elkalandozott, unalmasnak, soknak találtam így egyben.

Azt vettem viszont észre, hogy olykor teljesen véletlenszerűen nagyon jó ezekbe belehallgatni. Olyan, mint a Füveskönyv: egyszerre nem lehet, és talán nem is érdemes elolvasni, viszont néha - vagy akár minden este - megéri belelapozni.

És amiért ez a darab ma kerül ki a blogra: 1809-ben február 3-án született Mendelssohn.

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr584059641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2012.02.04. 10:48:29

Jó a felvetés. :o)

(1) Finom a gesztenyepüré, de csak azzal táplálkozni, hamar beleunna az ember. :o)

(2) Bach Máté-passiója három órás úgy hogy nincs látvány hozzá, mint egy esetleg ugyan hosszabb Wagner-operánál, ahol viszont van. Persze csak részleteket lehet belőle is hallgatni, de a darab összességében az egybehallgatásra van méretezve.

(3) Kérdés, hogy Mendelssohn vagy Grieg vagy éppen Bartók (és vég nélkül sorolhatók a példák) mennyire érezték egybetartozónak illetve különjátszhatónak a ciklusaikat (illetve benne a darabokat). Mennyire jellemző, hogy saint-saënsi Hattyú ennyire önálló életet tudjon élni, amekkorát.

(4) Bocsánatot kérek a profanizáló/nivelláló megközelítésemért, de Mendelssohnnál szerintem inkább arról van szó, hogy vannak jobb és kevésbé jobban sikerült darabjai. Tudhat olyan lenni mint a gesztenyepüré, hogy hamar elteljen vele az ember.

tnsnames.ora 2012.02.04. 12:36:42

Jajjjj!
Hol maradt az indexes ajánlóból "Bartholdy"
Itt Magyarországon így még sose láttam leírva a szerző nevét: "Felix Mendelssohn", de látom a Wikipedia hosszan tárgyalja a témát, az angol nyelvterület specialitását kiemelve.
A minősítést meg inkább magamba zárnám...

Measurer 2012.02.04. 16:43:06

Déja-vu: Egyszerű módon technikailag a következőt próbáltam ki: átvettem mobil telefonra és utazás közben véletlenszerű lejátszással hallgattam néhány Lieder Ohne Worte ciklust

_romanista 2012.02.05. 12:12:05

@tnsnames.ora: én kértem így a kiemelést. a kiemeléseknél nagyon kell spórolni a karakterekkel.

tnsnames.ora 2012.02.05. 13:17:28

@_romanista:
(1) Direkt nem címeztem senkifelé a dolgot. ;)
(2) Én értem, hogy spórolni kell a karakterrel, de akkor minek a Felix?
süti beállítások módosítása