Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Wagner a klasszikus zene zöldkönyve

2011. december 25. - _romanista

Nekem Wagner eleinte olyan volt, mint általános iskolában a gimnáziumi matematika zöldkönyv: egyiket sem ismertem, egyiket sem értettem, mégis remekül lehetett vele ijesztgetni. Wagner éppen olyan kibírhatatlan, mint amennyire nehéz a feladat; Wagnert nem lehet meghallgatni, az egyenlet nem megoldható. Hagyjuk a fenébe az egészet, menjünk inkább focizni.

Aztán egyszer meghallottam a Siegfried-idillt egy hangversenyen: minden volt, csak nem ijesztő és kibírhatatlan.

És amiért ez a darab pont ma kerül ki a blogra: a mű először 1870. december 25-én hangzott fel:

"A Siegfried-idill afféle kakukktojás Wagner életművében, hiszen a zeneszerző (néhány fiatalkori próbálkozástól eltekintve) szinte kizárólag az operaszínpad számára komponált, konfliktuskereső természetéből eredően pedig pályája legnagyobb részében az idilli élethelyzetek is messze elkerülték. A Siegfried-idillt életre hívó 1870-es esztendőben mégis úgy tűnt, a komponista végleg révbe ért: 1868-ban nagy sikert aratott A nürnbergi mesterdalnokok müncheni bemutatója, a következő évben elkészült Siegfried – mintegy tíz évvel korábban félbehagyott – partitúrája, 1870-ben pedig Wagner hozzákezdhetett Az istenek alkonya megkomponálásához. A szakmai sikerek hátterében egyértelműen az immár rendezettebb magánélet állt: ugyanez év augusztusában a zeneszerző végre feleségül vehette Liszt Ferenc lányát, Cosimát, akitől első fiúgyermeke, Siegfried Richard született. A Siegfried-idill – mely az azonos című opera harmadik felvonásából kölcsönöz motívumokat – 1870 karácsonyán hangzott el első ízben Wagner házának lépcsőházában: a zeneszerző ezzel a születésnapi szerenáddal köszönte meg feleségének az élete minden részletére kiterjedő gondoskodást." (forrás: mrze.hu)

További javasolt linkek:

A hét zeneműve: mr3.bartok.hu

A KultúrPart írása

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr743491891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SPU 2011.12.25. 12:35:04

Én is szeretnék eccer egy akkora házat, hogy a lépcsőházba beférjen egy komplett nagyzenekar. A hozzá tartozó fűtésszámlát már kevésbé.

Wagner zenéjéről pedig köztudomású, hogy jobb annál, mint amilyennek hangzik.

Nem_majom 2011.12.25. 15:20:13

A Siegfried idill tényleg nagyon szép, de lécci írd meg azt is, melyik zenekar, kinek a vezényletével adja elő.

Nem csak Wagneré a dicsőség, hogy most meghallgathatjuk ezt a szép zenét. (Gondolom, nem egy kottafelismerő - OCR - zeneszintetizátorról szól, de ha mégis, akkor illene a programozó nevét is kiírni).

Köszi!

Alice csodaországban 2011.12.25. 17:24:36

@Nem_majom: Ha rákattintasz a videóra - hogy a youtube-n nyíljon meg, ott van a karmester és a zenekar: Conductor: Sergiu Celibidache & Münchner Philharmoniker.
Nyilván az ő dicsőségük is, de most ez a post Wagnerről szólt nem róluk.
süti beállítások módosítása