Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Mozart h-moll adagio - egy újabb hét Mitsuko Uchidával

2011. december 08. - _romanista

Egy hét Mitsuko Uchidával címmel írtam élménybeszámolót májusban a japán zongoristanő budapesti fellépéséről. Úgy látszik, kapcsolatunk bizonyos szempontból állandó, ugyanis napok óta újra Uchidával kelek és fekszem.

Minden úgy kezdődött, hogy a héten egyik este Mozart zongoradarabokat hallgattam. Az A-dúr szonáta (KV 331) első tételének végén bóbiskoltam el, lényegében végigaludtam a második és harmadik tételt, és csak a szonáta után következő adagio közben ébredtem fel.

Vannak a zenehallgatásnak megismételhetetlen pillanatai, amelyeket azonban újra és újra át szeretnénk élni: nekem ilyen volt az ébredés az adagio-ra. Ennél súlyosabb és szomorúbb zongoradarabot nem nagyon tudok elképzelni.

A CD-n Alfred Brendel a szólista - rákerestem, hogy a YouTube-on kivel érhető el - én napok óta ezt hallgatom a "halk és intim" Uchidával:

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr663448242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crni 2011.12.09. 09:53:27

Bocs, de teljesen széttöri.

limola 2011.12.09. 10:42:10

Bocs,de igen.De ne törjük szét a blog írójának azt ahogy Ő megélte ezt a zenei élményét.
És akkor itt most hosszasan vitathatnánk a keleti előadókat Én nem megyek bele.

_romanista 2011.12.09. 15:09:36

@Crni: @limola: a fájdalom is széttöri az embert

limola 2011.12.09. 15:44:25

@_romanista: Egy regi nyar, ugy 10 eve.Gyonyoru nyari nap, fojtott izgalommal setalgatunk kinn az utcan. Benn a zeneiskolaban felvetelezik a lanyom a zene akademiara. tudom hogy nagyon lampalazas de akkor is ostehetseg. Mikor kijott, lattam rajta nem sikerult. Korbe vettuk, o leguggolt mintegy osszeomolva, nem sikerult. Abban a pillanatban ugy ereztem ennyi ev becsuletes munkaja nem veszhet el.Abban az idoben a duna tv. miden ejszaka Mozart c-mol zongora versenyet kozvetitette szuntelenul ismetelgetve reggelig, es mentek a halacskak az ekranon. Es en azzal fekudtem azzal keltem, sokat sirtam de Mozart ujra es ujra meg tudott vigasztalni banatomban. Rettenetesen sajnaltam hogy nem sikerult.
Azutan egy sokkal jobb iskolaba, sokkal jobb tanarhoz,megis csak sikerult a felveteli.Akkor mar tudtam, semmi se tortenik veletlenul. Negy ev mulva, hozta haza a kazettat amire felvettek a diploma mukajat.Es mi volt az? Mozart c-mol zongora versenye.Betettem a kazettat,elkezdtem hallgatni...... es elindult az orrom vere. Orrverzesig jo volt.Koszonom kislanyom.

limola 2011.12.09. 15:49:28

@limola: Elnézést kérek az angolos írásért,ez egy napló részlet és akkor még nagyon kezdő internettező voltam.
Mozart meg vígasztal.

Bloghėzag 2011.12.11. 16:18:26

Hát elsírtam magam.

Megint egy jószándékú, de tragikus tucatelőadás.

alf (törölt) 2011.12.14. 19:37:38

Én egy hetet nem töltöttem Uchidával, és szintén nem mennék abba bele, hogy vajon töri vagy nem töri, de ez például nálam etalon. Mármint nem is ez, hanem egy Boulezzel felvett verzió, de azt a "jutyúbon" nem leltem.
www.youtube.com/watch?v=A-fyWc6Mpd8

Persze ez Mozarttól messze esik, meg aztán Boulez is kitesz magáért, de azért mégis..!:)
süti beállítások módosítása