Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

1960-ban december 7-én hunyt el Clara Haskil

2011. december 07. - _romanista

Chaplin azt állította, hogy életében három zsenivel találkozott: Einsteinnel, Churchill-lel és Clara Haskillal.

És ha tegnap az egyik hozzászólás így szólt a Mindennapi klasszikusok Facebook oldalán: "Clara Haskil elbűvölő", akkor nagyon érdemes ezt is meghallgatni Vele. Én délután tettem ezt a munkahelyemen, miközben dolgoztam. Nemrég sötétedett be, de még senki nem kapcsolta fel a lámpát az asztalán: ez a félhomály ideális volt ehhez a zenéhez.

Az egyes tételek: 1. Idegen országokról és emberekről; 2. Különös történet; 3. Fogócska; 4. Kérlelő gyermek; 5. Teljes boldogság; 6. Fontos esemény; 7. Álmodozás; 8. A kandallónál; 9. A vesszőparipán; 10. Csaknem túl komoly; 11. Megfélemlítés; 12. A gyermek elszenderül; 13. A költő szól

Clara Haskil életéről bővebben: mr3-bartok.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr153443758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egerészölyv 2011.12.07. 12:10:27

Clara Haskil valóban zseni, Chaplin-nek igaza van - bár stílusának kielemzése bővebb teret igényel. Végülis levon az óriási értékéből, hogy kissé "lepárolt", olykor pontatlan.

limola 2011.12.07. 13:38:43

@egerészölyv:
Sok zongora művész a inkább a saját magát adja az éppen előadott darabban,vagyis a saját képére faragja a darabot(valamiképpen megvalósítva önmagát).Én erre mindig rá érzek és mindig zavar.Könyörgöm,én a szerzőt szeretem vissza kapni és nem a nemtudom melyik előadót.Nagyon szembe menő felfogásom hogy az előadó akkor a legjobb,ha "megszűnik létezni" előadás közben,miközben természetesen ő nagyon is jelen kell hogy legyen.De akkor is ,ő "csak" közvetítő,ha ez sikerül neki.Mert agyon csiszolt zongoristáinknak nem mindig sikerül.Clara Haskil egy a kevés előadó közül, akinél teljességében meg maradt az őstehetség mellyel át tudja adni az "üzenetet".És ez a lényeg.A többi az apróság,amit meg engedhetett magának.

limola 2011.12.07. 20:13:44

Valakit annyira zavart a kommentem hogy ki kellett venni? Nyugodtan a "szemembe"mondhatja.El tudom viselni.
Az egyenesség becsületesebb.

limola 2011.12.07. 20:20:41

@limola: Most megint jól ki babrált velem a gép.Órákig nem mutatta a mai kommentemet és azt hittem kivették.Bocsi!

_romanista 2011.12.07. 20:49:54

@limola: a bloggazda szót kér. én itt a blog másfél éve alatt szinte senkit nem moderáltam ki és nem is fogok.

Rigor_mortis 2011.12.08. 14:03:10

@limola: Szörnyű lenne, ha nem lenne benne az előadó személyisége az előadásban. Ennyi erővel neked egy számítógépbe betáplált kotta alapján játszott zene lenne a megfelelő. Hallgattál már ilyet? Ha nem, próbáld ki, és utána gondolkozz el, mekkora csacsiság, amit írtál. Persze abban egyet értek, hogy az előadóművésznek tisztelnie kell a szerzőt, de nem annyira, hogy magát "kivonja" az előadásból. Ha ez így lenne, akkor semmi szükség nem lenne az egyes művek számtalan felvételének, hiszen - elvben - mindegyik ugyanúgy hangzana.
süti beállítások módosítása