Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

A boldog boldogtalan Schubert

2011. október 28. - _romanista

"Kétféle hangot leshetünk meg minden Schubert-muzsikában. Egyik hang sok-sok boldogtalanságról beszél, egy otthontalan lélekről, helyesebben olyan lélekről, akinek van otthona, de el kell hagynia azt a bolyongató földi életben, hogy már csak az álmodozás világában találjon rá újra. A másik hang magának a boldogító álmodozásnak hangja: elringatja, elandalítja a sajgó szív fájdalmát valami csodálatosan édes, melengető lágy, önfeledt dallamosság varázsával.

Boldog boldogtalanság ez a Schubert-muzsika. Mert a költő, ha nem is találja otthonát az emberek között, ezzel a dallamossággal az ajkán legalább bensőségesen, bizalmasan fordulhat embertársaihoz. Elpanaszolhatja nekik magányát, árvaságát, megállíthat akár minden ismeretlen járókelőt, hogy egy-egy dalt elénekeljen arról, ami a szívét nyomja; mert ez a dallamos bánat magányában is nyílt szívből jön és nyílt szívekre is talál."

(Az idézet forrása: Tóth Aladár válogatott zenekritikái 1934-1939. A boldogan daloló boldogtalanság; Basilides Mária Schubert-estje, 1939. január 8.)

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr933335447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

limola 2011.10.28. 23:18:58

Imádom az ilyen egyszerű de tökéletesen találó jellemzést a zeneszerzőkre.Nekem szokásom így jellemezni őket.Csak egy a sok közül:Chopin a vágyakozó és számomra ebben az egy szóban minden benne van.
Vissza térve Schubertre.Ezektől a dallamoktól,ebben a gyönyörű előadásban " finoman" mondva padlót fogtam.Próbáltam már keresni ,de nem tudok rá találni Schubert "Pisztráng" c.darabjára,de kizárólag Silvia Capovától.Úgy senki se tudja átadni mint ő.Könyörgöm ha valaki tudja,rakja ide fel valamilyen formában.Nagyon szépen köszönöm előre is!

lilamagnólia 2012.05.22. 17:14:14

@limola: És ha már Schubert,Megtaláltam a "Pisztráng"legjobb előadóját.Legalábbis számomra.
www.youtube.com/watch?v=zTk_Eh_L8JA
süti beállítások módosítása