Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

A Ti kedvenc orosz zenéitek

2011. augusztus 28. - _romanista

Ezt a bejegyzést O.T.-nak és az Anyukájának ajánlom, akik sokat segítettek az orosz zenékkel kapcsolatos fordításokban.

Az elmúlt pár nap lényegében orosz zenék jegyében telt a Mindennapi klasszikusok Facebook oldalán. Csütörtök reggel kezdődött Sosztakovics V. szimfóniájának IV. tételével, majd ezt este az Ő második zongoraversenyének lassú tétele követte. Péntek este egy Muszorgszkij zongoradarab került ki - A tear -, szombat reggel az Egy kiállítás képeinek az első részlete Richterrel, a sort szombat este a változatosság kedvéért ismét Muszorgszkij zongoradarab zárta - Meditation.

Régen érkezett ennyi like és ennyi hozzászólás a megosztásokhoz, illetve ami talán ennél is fontosabb: ennyi ajánlás. Ezeket az ajánlásokat szeretném most ebben a bejegyzésben megosztani a hozzájuk fűzött szöveggel - ha volt ilyen.

Az első az Egy kiállítás képeinek feldolgozása - részlet:

A második Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című műve:

A harmadik Sosztakovics g-moll kvintettjének, Op. 57, (1940) III. scherzo tétele. Ehhez az alábbi ajánló érkezett: "Eddig sem, és valószínűleg(?) ezután sem fogok megosztásokat ajánlani, de most kivételt tennék. Sosztakovics a Verbier-i (Svájc) fesztiválon is helyt kap, kiváló művészekkel és olyan előadásban amitől alig kaptam levegőt."

Végül: "Hogy még egy kicsit elmélyítsem az orosz zenékbe való belemerülést, itt egy teljesen jogtalanul elfeledett darab egy teljesen jogtalanul elfeledett orosz szerzőtől: Nikolai Medtner 2. zongoraversenye. Valódi mestermű, abszolút egyenrangú bármelyik Rachmaninoff (vagy akármelyik) zongoraversennyel.  Medtner 14 zseniális zongoraszonátát és számos gyönyörű kisebb művet is írt zongorára, jópár egyéb művel (hegedűszonáták, dalok, stb.) egyetemben. Medtnert olyan szerzők és előadók csodálták mint Prokofjev, Gilels, Horowitz, Richter, Kissin..."

A zongoraverseny első tételének első részlete:

És második részlete:

Köszönet az elmúlt napok sok like-jáért, a hozzászólásokért, és persze a fenti ajánlásokért!

Utólag beszúrt megjegyzés: ha gondoljátok, kommentben osszatok meg orosz zenéket még!

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr53185533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

futura 2011.08.29. 12:52:05

Kihasználva a kérésed teremtette alkalmat, itt van egy remek darab Gliere, orosz kismestertől. Igazi orosz zene, Baborak cseh kürtössel, akit inkább traktorosnak gondolna az ember, de én nagyon szeretem.
www.youtube.com/user/BerlinPhil#p/u/67/MiT6qkuBttU

A sok kincs mellett, amit itt találunk a Berliniek oldalán, először is feltűnő a sok magyar vonatkozás. Szerző, karmester, előadó.
Itt van pl. Bartók befejezetlen Brácsaversenye. A német szólista hölgy szépen oldja meg feladatát, de ami engem megragadott, a belinkelt pár percben is hallható különleges hangzás, amit eddig és ritkán, csak erdélyi zenészektől hallottam. Körülnézve más előadók között, nyoma nincs ennek az előadásmódnak. Elcsépelt szó, de nekem így a u t e n t i k u s.
www.youtube.com/user/BerlinPhil#p/u/63/URoGryx2Fkc

tnsnames.ora 2011.09.05. 10:57:53

Szerintem túl nagy kategória az, hogy orosz...

codantus 2011.09.17. 22:08:36

Friss netes találkozásaim az oroszokkal:

Gorbacsov honlapján - www.mikhailgorbachev.org/ - Rachmaninov 3. zongoraversenye csendül fel - a present oldalon kezdi, a past oldalon folytatja - egy kicsit. (Sztálin - Barenboim szerint - Mozart 20. zongoraversenyét kedvelte.)

A Verbier Festival a Medici tv-n - http://www.medici.tv/#!/yuri-temirkanov-yuja-wang-liadov-rachmaninov-tchaikovsky
Az igen kedvelt TV szövegét idézem:
For his return to Verbier, Yuri Temirkanov offers us an evening dedicated to his country and conducted in a purely Russian tradition. In a beautiful conclusion, the brilliant and new piano star Yuja Wang, interprets Rachmaninov’s beautiful Second Concerto for piano.
Yuja Wang appears courtesy of Deutsche Grammophon.
Yuja Wang is nagyszerű. Szerentem.

(Még orosz - a formabontásért: http://www.medici.tv/#!/valentin-nesterov-conducts-mozart-requiem
Ellenpontnak a rekviemhagyomány: http://www.medici.tv/#!/claudio-abbado-herbert-von-karajan-memorial-concert
Licit: Karajánnal fejből énekelt mindenki - www.youtube.com/watch?v=ia8ceqIDSJw - .
A fejemben összehármasítottam a karmesterek gondolatait.)
süti beállítások módosítása