Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Liszt Ferenc: A Villa d'Este szökőkútjai (Les Jeux d'eaux de la Villa d'Este)

2011. július 31. - _romanista

125 éve - 1886-07-31-én - hunyt el Liszt Ferenc. Az évfordulón a számomra legkedvesebb Liszt zongoradarabot szeretném megosztani, ez pedig a címben szereplő A Villa d'Este szökőkútjai (Les Jeux d'eaux de la Villa d'Este). Ez a mű a Vándorévek harmadik sorozatából (1867-1877) való. "Keletkezésének ideje eleve sejteti, hogy a benne foglalt művek stílusa nem hasonlít az első két cikluséhoz. Más a darabok mondanivalója is: természeti képek vagy művészeti benyomások helyett befelé fordult monológokat, tragikus hangú vallomásokat tartalmaz; feltűnően sok gyászzenét." (Hangversenykalauz)

A darabok csak a rend kedvéért: 1, Angelus! Prière aux anges gardiens (Ima az őrangyalokhoz) 2-3, Aux cyprès de la Villa d'Este, thrènodie I-II. (Az Este-villa ciprusaihoz, sirató I-II.) 4, Les Jeux d'eaux de la Villa d'Este (Az Este-villa szökőkútjai) 5, Sunt lacrymae rerum, en mode hongrois (A dolgoknak könnyei vannak, magyar hangnemben) 6, Marche funèbre (Gyászinduló) 7, Sursum corda (Fel a szívekkel!)

A most következő idézeteket a Magyar Rádió honlapján találtam: A hét zenemű, Hamburger Klára előadása (1948): Liszt Ferenc: A Villa d'Este ciprusai és szökőkútjai

"A ciklus egyetlen - de joggal - népszerű darabja a 4.: A Villa d'Este szökőkútjai, szintén 1877-ből. (Liszt az 1877-78-as években sokat időzött az Este-család híres tivoli-i villájában. Az ott töltött napok emlékét idézik a Villa d'Este szökőkútjai és a Villa d'Este ciprusai című darabok - a bloggazda megjegyzése) Ez kivételesen derűs folt a kései művek között. Itt még visszatér a liszti pianisztikus bravúr, de egészen átlényegülve. Ennek a műnek is van mintegy 3-féle zenei anyaga, amely másként és másként jelentkezik a 278 ütemnyi tervszerűen szerkesztett tételben. A lényege azonban nem ez. A Fisz-dúrban írt, tehát javarészt a fekete billentyűket igénybe vevő kompozíció lelke: a hangzás egészen új varázsa és költészete. Liszt, az utolérhetetlen zongoraművész már ifjúkori művei óta meg-megvillantott olykor hangszerén valamiféle új, fontos tényezőként jelentkező hangzást. Itt, a sok-sok gyöngyöző szökőkút hangját, ragyogását, illatát ábrázolva aztán teljes jogú, sőt elsőrendű kompozíciós elemmé válik a hangszín. A zenetörténet ezt tartja az első - és ebben a minőségében avantgarde - impresszionista zeneműnek. (...) Liszt: A Villa d'Este szökőkútjai - mintája Debussy és Ravel vízi zenéinek. Debussy több darabjával szokás párhuzamba állítani. A fiatal Ravel 1901-ben készült, pompás, Szökőkút című darabjának viszont közvetlen, csak éppen negyed századdal idősebb elődje. De míg Ravel mottóul a víz csiklandozta, nevető pogány folyóistenről szóló költői sort idéz, addig Liszt 'abbé-varázsló', a maga zongorakölteményének közepén a kotta fölé János evangéliumának e szavait írja: '… hanem az a víz, amelyet én adok néki, örök életre buzgó víznek kútfeje lesz őbenne.'"

Eddig az idézetek, jöjjön most már a zene, elsőként Cziffra György előadásában:

Illetve Claudio Arrau tolmácsolásában:

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr693113508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foeniculum 2011.07.31. 11:13:46

Tán egy hete adott az M1-2(?) műsort a Nemzeti Filharmonikusok vendégkoncertjéről, amit a Vatikánban adtak elő, Kocsis Zoltán vezényletével. A műsornak voltak gyengébb, és jobb részletei is. Többek között bemutatták a Villa d'Este kertjét, a szökőkutakkal.... akkor azt mondtam, hogy ezt a látványt valóban csak Liszt zenéje tudhatja visszaadni :)

(esetleg megadom a linket, ahol megnézhető a műsor)
videotar.mtv.hu/Videok/2011/07/22/06/Liszt_Romaja__Roma_Lisztje.aspx

Pszt! 2011.07.31. 12:20:01

Liszt Ferencet tisztelem, becsülöm, de sajnos a neve örökre összefort Orbánnal. Feri bácsi már fideszesként lesz ezentúl nyilvántartva. Kár érte!

attilka87 2011.07.31. 12:32:57

Tudatlan vagyok e téren, ám azt tudom, sosem hangoztatták -énekórán, annak idején pl - hogy nem beszélt magyarul.

yyy9 2011.07.31. 13:16:40

Szégyen, hogy a repülőterünket róla nevezték el. Úgy látszik, hogy birka népünkkel bármit megtehetnek zsarnok politikusaink. Viccországban élünk.

Kopi3.14 2011.07.31. 14:23:28

Akkor ha már sokakat érdekel tényleg, kicsit szakmáznék. Az első darab címe biztos, hogy jól van fordítva? vagy kezeljük a műfordítás adta szabadsággal inkább?

Újlaki 2011.07.31. 14:42:27

Azért a blogbejegyzés címét ki kellene javítani. Csak a hülye amerikaiak (meg mostanában mi, magyarok) nagybetűznek mindent. A "jeux d'eau" természetesen kisbetűs, hiszen köznév. Tiszteljük ezzel is az alkotót. Most látom, hogy a szövegben is hibásan szerepel.

Szántó Domingo 2011.07.31. 16:03:01

Egy szép társművészeti alkotás a téma témájában (Rilke "Most ti, barátaim" című szonettje, Vas István fordításában):

Most, ti barátaim, hívjon elénk ez az ünnepi este
ünnepeket, ha nekünk nem jut is ünnepi lét.
Rólunk is - látjátok-e? - szólnak a Villa d'Este
Kútjai mind, ha nem is szökteti mind a vizét.

Mégis - utolszor - ránk maradtak e dalszerű parkok,
Birtok ez és adomány, társaim, így a miénk.
Szórakozott szívvel lemondani mért is akartok
Arról, amit boldog istenek adtak elénk?

Mindegyik isten kell, ne múljanak el soha tőlünk,
Minden kép minekünk fénylik a múltból elő.
Szét ne szórja a szó azt, amit belül érzünk.

És ha régen s másoknak sikerült csak az ünnep,
Már tőlünk is ered most ez a régi erő,
S nagy vezetékeken át éri el újra szívünket.

buckoka 2011.08.01. 11:25:05

@attilka87:

Liszt Ferenc valóban nem beszélt magyarul, de elsősorban magyarnak tartotta magát, gyerekei magyar állampolgárok voltak, mindenhova magyar útlevéllel utaztak - ahogy a kor számos neves arisztokratája/nemese, pl. Széchenyi István is - akit szerintem teljes joggal nevezünk ezzel együtt is a Legnagyobb Magyarnak.

@Pszt!:

Én ezt nem látom így, amikor meghallom Liszt Ferenc nevét, nem először Orbán Viktor, vagy Ferihegy jut eszembe. Voltak dolgok, amiket egyszerűen el kell raktározni, és ha nem tetszik, nem szavazni rájuk (de itt személy szerint be is fejezném a politikát, a poszt ennél azért többet érdemel).

samtelen 2011.08.02. 20:43:00

Örülök ennek a posztnak, a szívem csücske nekem is ez a darab.

@foeniculum: Én is láttam pont ezt a műsort és tényleg lenyűgöző az a kert.
süti beállítások módosítása