Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

A pillanat csodája a római Operaházban

2011. július 21. - _romanista

Pár perce érkezett az alábbi email, a bloggazda változtatás nélkül közli, és a levél tárgyát is megtartja: ez a bejegyzés címe.

2011. március 12-én Olaszország megünnepelte egyesülésének 150.-ik évfordulóját. Ez alkalomból bemutatták Verdi  Nabucco című művét,  amit Verdi az egyesülés okán komponált. A karmester Riccardo Muti volt.

A műben, amikor Babilon zsidó lakosságát rabul ejtik, a "rabszolgák kórusát" éneklik. Az előadás kezdete előtt Róma polgármestere beszédet tartott , amiben bejelentette , hogy a kormány csökkenti a művészeteknek eddig nyújtott támogatást.... Ez a bejelentés olyan hangulatot ébresztett a közönségben, hogy a rabszolgák kórusát visszatapsolták. Ekkor a karmester Muti tájékoztatta a publikumot, hogy ő nem szokott operaáriát ismételni, de ez most egy különleges alkalom, mert a jelenlegi helyzet olyan, mint egykoron, és  "szép országunknak vége" is lehet  ilyen lépések következtében.

Ekkor az Operaház egész közönsége felállt és együtt énekelte a kórussal, a rabszolgák dalát...

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr663086208

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Mentsük meg nemzeti identitásunkat, az operát!" 2011.08.30. 00:03:07

A mondat nem egy százéves plakáton volt olvasható, hanem néhány hete, 2011 márciusában hozták be egy transzparensre írva a római Teatro dell’Opera Nabucco premierjének végén a színház díszítői – az úri közönség ovációjával kísérve, s minden...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lánglelkű 2011.07.21. 15:25:53

Talán nekünk is operába kellene járni egy kis összetartásért.Egyébként meg egy kormány se lopja el a művészetet.Mert anélkül csak csont,hús,és bőr az ember.Viva Itália!!!

tnsnames.ora 2011.07.21. 20:12:45

Jó poszt és nagyon jó volt megnézni a videót is (pedig szégyen-gyalázat, de én nem nagyon vagyok oda se az operáért, se Verdiért. No meg alapjáratban ezért a kórusért sem /túljátszottság miatti 'zene-megfáradás' miatt/)

micek 2011.07.22. 13:16:27

Igazán szép pillanat, amely eszembe juttatott egy másik csodálatos előadást, bár ez utóbbi nem az Operaházban történt, mert mi is tudunk összetartani, azért.
youtu.be/aLK3s9k0Vs4

_romanista 2011.07.22. 13:37:32

@micek: ez egy remek felvétel. és hogy mennyire egy srófra jár a bloggazda és a hozzászóló agya: ez a felvétel már szerepelt egyszer itt a blogon
klasszikusok.blog.hu/2010/08/20/augusztus_20_ai_elkoszones
süti beállítások módosítása