Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Bejegyzés Húsvét vasárnap - 2011-04-24-én: részlet Liszt Krisztus oratóriumából

2011. április 24. - _romanista

Hallgatom a Bartókon az Új Zenei Újságot: Liszt Krisztus oratóriumáról, illetve az MR Szimfonikusok MÜPA-beli hangversenyéről beszélnek. Zenei részleteket kezdek keresni, illetve rákeresek a műre.

Először a Mindennapi klasszikusok Facebook oldalára szeretném kitenni a zenei részletet, a hozzátartozó szöveggel azonban biztosan nem férne ki, ezért kerül ki ide a blogra:

"A III. tétel a Szenvedés és feltámadás címet viseli. (...) A 14. szám címe Resurrexit (Feltámadott). Nagyon rövid a szövege: „Resurrexit tertia die! Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat In sempiterna saeculi. Amen. – Feltámadott a harmadik napon. Krisztus győz, Krisztus kormányoz, Krisztus uralkodik mindörökké, Ámen”, amit néhány „Halleluja” és „Hosanna in excelsis” egészít ki. Zenéjében vegyes, nagyromantikus stílusúak mellett bachos és modális részletek is vannak benne. A zárótétel reprezentativitását hatalmas apparátus, a közreműködők majd’ mindegyikének (nagyzenekar, hárfa, orgona, harmónium, vegyeskar, a négy szóló énekes) a fellépése biztosítja. Ez a zárószakasz az egész mű összegzéseként értelmezhető, amennyiben sorra megjelennek benne az előző tételek témái, amiknek a kerete az egész oratórium mottó-témája, a Rorate-dallam. Az oratórium rövid kódával, bizakodó hangulatú E-dúrban fejeződik be." (forrás: wikipédia)

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr292851602

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Levendel Júlia - AZ EMBEREVÉS A MINISZTÉRIUMOKBAN KEZDŐDIK 2011.04.24. 20:05:53

ELKÉPZELEM, HOGY ELKÉPZELI1899 őszén Tolsztoj sokat betegeskedik. A Feltámadás utolsó fejezeteit írja, elakad, nekilendül, újra megtorpan, aztán örömmel jegyzi naplójába, hogy „jó és fontos jelenetek születtek“. A világirodalom legáhítatosa...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása